Експеримент в Израел – от днес ваксинираните имат повече права

 

След бързия успех на ваксинирането и намаляването на заразените Израел започва да отваря магазини и културни обекти. Има обаче условие: който иска да ги ползва, трябва да е ваксиниран.

 

Израел бе сред пионерите в пандемията – реагира бързо и овладя кризата; първи в света наложи втора карантина, когато заразените отново се увеличиха; бързо купи милиони ваксини, дори с цената на спорна договорка с „Пфайзер“ за споделяне на данни; и бързо набра скорост и стана рекордьор по дял на ваксинирани.

 

Сега останалите държави вероятно ще наблюдават това частично разхлабване „на две скорости“ – една за ваксинирани и друга за неваксинирани – с интерес, за да видят дали ще могат да го приложат сами.

В градове с по-малка заболеваемост част от учебния процес ще е отново присъствен, както и в „оранжевите“ (по-тежко засегнати от заразата), където 70% от хората са ваксинирани.

Търговските центрове, музеите и някои кафенета отварят за всички при спазване на правилата за социална дистанция и други трудови норми на работното място в условията на коронавирус, приети в Израел.

Фитнес зали, басейни, киносалони, някои храмове и хотели обаче ще са достъпни само за доказалите, че са ваксинирани, със системата на т. нар. Зелена значка – получили двете си дози в интервал от 21 дни преди поне седмица или които са оздравели. Това ще става с QR код, кйто би трябвало да ускори процедурата.

Това е първият етап. След две седмици по същите правила ще отворят всички ресторанти, ще може да се провеждат конференции.

Някои ограничения ще са в сила засега и за ваксинирани, и за неваксинирани. Например няма да се увеличава допустимият брой хора, които се събират в религиозни храмове.

„Продължаваме с отговорното отваряне на принципа „ваксиниран си – вътре си“,“ каза министърът на отбраната Бени Ганц преди няколко дни.

Няколко израелски проучвания в последно време дадоха сигнал, че ваксинирането, в което Израел използва основно препарата „Комирнати“ на „Пфайзер“ и „Бионтех“, вече намалява разпространението на заразата.

За пръв път обаче, с разхлабването, това ще може да се провери на практика. Получилите две дози израелци ще достигнат 3 млн. до дни – почти половината пълнолетни – а още мнозина ще получат втора в близките седмици. Ако подновяването на социалния живот не доведе до нов скок на заразените, глобалният тест на ваксината на „Пфайзер“, поне за момента, ще изглежда успешен.

От цялата стратегия произлизат неудобни въпроси за права, задължения и „общото благо“, пише „Ню Йорк таймс“. Вестникът цитира думите на здравния министър Юли Еделщайн, че който не се ваксинира, ще изостане и отбелязва, че днешното отваряне предхожда местни инициативи – например експеримент с търговски център или малки градчета, където към обичайния си живот могат да се върнат ваксинирани или преболедували.

Възможно е да се аргументира ограничаване на личните свободи с общото благо, казва д-р Мая Пелед Раз, експерт по медицинско право и етика в университета в Хайфа. Работодателите не може да задължават служителите да се ваксинират, но е възможно да им бъде разрешено да наемат само ваксинирани, ако в противен случай бизнесът им би пострадал. За развлекателните дейности, от друга страна, всеки решава сам дали иска да посети такъв обект и на каква цена.

Здравното министерство междувременно предлага законодателство, което да задължи неваксинираните служители, чиято работа включва контакти с други хора, да се изследват веднъж на два дни.

Има обаче и „право да не бъдеш ваксиниран,“ казва за „Франс прес“ Хагай Ливайн, професор по обществено здраве от Еврейския университет в Ерусалим. „Мисля, че хората трябва да го направят, но не можеш да ги принудиш.“

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.