Експерти: книгата „Ислямска държава“ е документ за европейското настояще

Документ за европейската гледна точка е книгата на Лорета Наполеони „Ислямска държава и преначертаването на Близкия Изток“. Тази позиция се сподели от всички експерти, които участваха в представянето на книгата снощи. То се състоя в Журналистическия факултет при силен интерес и, също така, засилена вътрешна университетска охрана.

Софийският университет прие да бъде домакин на събитието, след като миналия месец Френският и Немският културен институт, както Съюзът на архитектите, отказаха то да се проведе на тяхна територия. Първоначално от Съюза на архитектите са приели да предоставят пространство за дебата, но в деня на провеждането му са отказали с аргумента, че не им е била известна темата на дискусията, писа „Дневник“.

В дискусията участваха Манол Пейков, управител на издателство „Жанет 45“, което публикува книгата, арабистът Симеон Евстатиев, анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, Ариф Абдуллах от Ислямския институт и учителят по история от НГДЕК Емил Джасим. Тя беше модерирана от Митко Новков.

This slideshow requires JavaScript.

Участниците в дискусията се солидаризираха около тезата на Манол Пейков, че книгата  на Лорета Наполеони „Ислямска държава и преначертаването на Близкия Изток“ е противоречива и полемична. Пейков обърна внимание колко актуална е всъщност  е световно известната експертка по тероризъм Наполеони тъй като последните интервюта в нея са направени през септември 2014.

Според Симеон Евстатиев книгата е правена в движение и от автор, който не е специалист по исляма. Но в това, според него, е основното ѝ предимство, защото показва интуиции, важни за европейците. Той подчерта, че Ислямска държава не е просто джихадистка групировка като например „Ал Кайда“ или „Боко Харам“. За разлика от тях, тя осигурява редица социални придобивки за населението под нейна власт и така печели привърженици.

Ариф Абдуллах потърси корените на феномена „Ислямска държава“ в историята на исляма и даде примери за ранни ислямски движения, например това на хариджитите, които използват исляма за собствените си политически цели. Според него редица авторитетни ислямски учени, дори и някои радикални в религиозно отношение, заклеймяват Ислямска държава като недопустима, а повечето мюсюлмански държави също не я одобряват.

Тихомир Безлов разказа, че интересът му към Ислямска държава се е засилил от информациите за преминаващи през България западни граждани, които отиват да се бият в Ислямска държава. Според него някои от тях попадат в определени български градове, след като са връщани на турската граница. Безлов се интересува как те влияят на консервативното мюсюлманско население и на „новите мюсюлмани“ в ромските квартали. Той обърна внимание, че Ислямска държава много умело и активно използва социалните. Тя има, по негово мнение, уникален подход в показването на насилието и снима и разпространява видеоклипове на извършвани от нея убийства по много професионален начин.

Емил Джасим обърна вниманието на името на Ислямска държава. Според него е „чудесен PR ход“ подобна организация да се нарече „държава“. Също като държавите, ИДИЛ иска да има своя собствена територия и се идентифицира с нея. Той подчерта, че Ислямска държава е терористична организация въпреки опитите си да се превърне в държава.

В думите си, с които обобщи направените изказвания, модераторът на дискусията Митко Новков нарече книгата на Наполеони „спешна антропология“, защото документира ставащото тук и сега, както и европейската гледна точка върху него.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.