Експерти на ООН: Кипър да подобри условията за задържане на мигранти

Споделете статията:

В Кипър са извършени редица подобрения в отношението към задържаните чужденци, но все още има някои проблеми. По-конкретно, те се отнасят към независимия мониторинг на центровете за задържане на мигранти, съобщава сайтът на ООН. Препоръките са направени от Подкомитета за предотвратяване на изтезанията и бяха обявени днес след визита на негови представители в страната.

“Много е важно да се уверим, че такова [имиграционно] задържане се прилага само когато е крайно необходимо. Условията на задържането трябва да отразяват факта, че тези места не са затвори и задържаните не са затворници”, каза Малкълм Еванс, председател на Подкомитета за предотвратяване на изтезанията и ръководител на четиричленната делегация в Кипър.

Подкомитетът, който наблюдава как държавите, които са ратифицирали Факултативния протокол към Конвенцията против изтезанията на ООН, се справят със задълженията си по него, беше в кипър от 25 до 29 януари. Делегацията придружи членовете на независимата кипърска група, която осъществява мониторинг на центровете за задържане, в центъра в село Меноя. Там има затворени чужденци, които са подали молби за убежище и се чакат решенията дали ще получат статут. Преди в този център е имало бунтове, протести и гладни стачки.

“Жизненоважно е всички, които са в неясна ситуация с легалния си статут, независимо дали са търсещи убежище или задържани поради нарушаване на имиграционните правила, да бъдат незабавно и изчерпателно информирани какво се случва с тях. Това е основна гаранция за доброто им състояние”, подчерта Еванс.

Комитетът проведе и дискусии с представители на кипърската група за мониторинг, официално известна като Национален механизъм за превенция, за работата им и предизвикателствата, които срещат, докато я осъществяват.

“Ние сме особено загрижени, че Националният механизъм за превенция на изтезанията, който е част от кабинета на Омбудсмана, трябва да бъде много по-добре финансово обезпечен и правомощията му да бъдат преразгледани, така че да може да продължи и да разширява добрата си работа. Понастоящем той няма капацитет да работи по начина, по който Факултативният протокол изисква”, отбеляза той.

Делегацията посети и полицейски управления в различни части на страната, Централния затвор в Никозия, психиатрията в Аталаса и центрове за непридружени непълнолетни и малолетни мигранти.

След посещението Комитетът ще предостави конфиденциален доклад на кипърското правителство. В него ще се съдържат наблюденията и препоръките му на предотвратяването на изтезанията и на малтретирането на индивиди, на които е отнета свободата. Комитетът окуражава Кипър, както и останалите държави, да направи този доклад публичен.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.