Експерти от десет европейски държави се събират в София, за да обсъдят мерки срещу престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ общността

Събитието съвпада с 10-тата годишнина от жестокото убийство на Михайл Стоянов, чийто убийци получиха намалени присъди въпреки самопризнанието си, че „са прочиствали парка от гейове“

Неправителствени експерти, ЛГБТИ активисти и полицейски служители от Белгия, Литва и Испания, специализирани в борбата срещу престъпленията от омраза се събират на първа подобна конференция в София този четвъртък и петък (20 и 21 септември). Темата на събитието е „Преодоляване на бариерите: Подобряване достъпа до правосъдие за жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза”. То ще се проведе във Френския институт на площад Славейков и ще бъде открито от заместник-омбудсмана и бивш министър на правосъдието Диана Ковачева.

Поводът за провеждане на форума е все по-нарастващото насилието срещу лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора. Полицейските данни сочат, че членовете на ЛГБТИ общността са жертви на престъпления по-често, като в същото време не докладват за случаите на атаки. Форумът се организира от фондация GLAS заедно с университета Бреша в Италия и партньорски организации от цяла Европа. Сред засегнатите въпроси ще бъдат законодателството за престъпления от омраза в ЕС, подобряване докладването на този род престъпления, подкрепа на жертвите, подобряване квалификацията на полицаи и др. Ще бъдат представени успешни практики от от различните страни членки на ЕС.

Организаторите на конференцията искат да обърнат внимание и на липсата на държавна политика по отношение на тези престъпления в България, абсурден резултат от която са намалените присъди на убийците на Михайл Стоянов. Те припомнят, че тази година през септември се навършват 10 години от жестокото убийство в Борисовата градина, като едва тази година извършителите влязоха в затвора. По този повод фондация GLAS заедно с младежка организация „Действие” организират възпоменание и запалване на свещи на мястото в Борисовата градина, където Михаил беше пребит до смърт си заради предполагаемата му хомосексуалност.

Възпоменанието ще се проведе от 18 ч. на 20 септември. Организаторите призовават към присъствие всички, които искат да покажат гражданската си позиция и да изкажат своята нетърпимост към подобни изстъпления.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.