Експерти: социална „бомба със закъснител“ за възрастните с ХИВ

Споделете статията:

Първото поколение хора, остаряващи с ХИВ, са заплашени от бедност, самота и дискриминация. Това е основният извод от доклада „Неизследвана територия“ на британската благотворителна организация за сексуално здраве „Терънс Хигинс тръст“, публикуван вчера, съобщи Pink News. Докладът се фокусира върху проблемите на над 50-годишните ХИВ-позитивни. Във Великобритания те са една трета от носителите на вируса. Организацията предупреди, че има „бомба със закъснител“, свързана със социалните грижи за тези хора.

58% от изследваните хора над 50, които живеят с ХИВ, живеят в бедност – това е два пъти повече, отколкото при цялото население в тази възрастова група. 84% се тревожат за бъдещото си финансово състояние.

Изследването, включващо 240 носители на ХИВ над 50-годишна възраст, показва също, че 82% изпитват умерена или силна самота – три пъти повече от средното за британците в същата възрастова група. Една четвърт от респондентите споделят, че няма кой да им помогне, ако имат нужда от подкрепа във всекидневните си задачи. 82% се тревожат дали ще имат достъп до адекватни социални грижи за в бъдеще.

Според Иън Грийн, изпълнителен директор на „Терънс Хигинс тръст“, благодарение на напредъка в лечението на ХИВ носителите на вируса живеят по-дълго, отколкото се е очаквало, и сега вече има първо поколение на хората, които остаряват с вируса. Това, по думите му, е добра новина, но води и до редица неизследвани проблеми. Много от хората, диагностицирани с ХИВ, не са очаквали да доживеят до старостта си и не са подготвени за нея. Те не са си правили пенсионни осигуровки, а много от тях са били стигматизирани и са изпаднали в социална изолация, разказа Грийн. Той призова правителствата да не игнорират този проблем, защото броят на възрастните с ХИВ тепърва ще расте, а социалните и здравноосигурителните системи не са готови за това.

През 2015 г. един от трима, нуждаещи се от терапия за ХИВ, са на 50 и повече години, докато през 2011 съотношението е едно към пет.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.