Експулсирането на Абдуллах Бююк: реакции и факти

Предаването на Абдуллах Бююк на Турция, което се случи в сряда, породи множество реакции в социалните мрежи и в медиите. От политическите партии с позиция излезе ДЕОС. В нея се казва:

ДЕОС смятаме, че правителството на Борисов нокаутира върховенството на закона, като депортира човек в нарушение на закона. Споделяме тревогата на всички будни граждани, че Бююк е предаден на страна, в която действа извънредно положение, и която е отменила действието на Европейската конвенция за правата на човека. Това значи, че турският гражданин не само може да бъде осъден на смърт, но и присъдата му да бъде изпълнена. Защото където няма закони, човешкият живот не струва нищо.

Това е случай на крещящ произвол и на фактическо обезсилване на правовата държава, прогласена в Конституцията на България. Тя важи както за българските, така и за чуждите граждани на наша територия. ДЕОС смятаме, че отговорни за този произвол са премиерът Борисов и министърът на вътрешните работи Бъчварова. Да подадат оставките си сега е най-малкото, което очакваме да направят. Защото от некомпетентността им днес пострада Бююк, но утре можем да сме всички ние.

За оставка на правителството призоваха и от Протестна мрежа. Те разпространиха до медиите декларация:

Протестна мрежа е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история.

Правозащитният адвокат Михаил Екимджиев сравни пред електронното издание „Медиапул“ експулсирането на Бююк с мутренско отвличане. „Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от „патриоти“, се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската конституция“, каза Екимджиев пред изданието и допълни: „Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание“.

Омбудсманът на Република България отправи критика към МВР защо експулсирането на Бююк е извършено незабавно и защо тя и правозащитни организации не са информирани, както изисква чл. 39 на Закона за чужденците в Република България. В алинея 2 на чл. 39 от закона е записано, че принудителното отвеждане до границата и експулсирането се извършват под „наблюдение от омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации„.

По-рано и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза пред bTV, че отвеждането на Абдуллах Бююк до границата е в нарушение на Закона за чужденците, тъй като не са присъствали омбудсманът и неправителствени организации.

Въпреки разпоредбата в Закона за чужденците, по време на брифинг по темата директорът на дирекция „Миграция“ към МВР попита „по кой закон говорим“ и заяви, че няма „разписано писмено задължение“ да уведомява омбудсмана и НПО-та при всяко принудително извеждане на чужденец до границата. Той допълни, че от началото на годината са извършени над 500 принудителни извеждания и че омбудсманът и организациите нямат „физическата възможност“ да присъстват на всички тях.

Какво е известно досега по случая с експулсирането на Абдуллах Бююк?

През февруари Бююк е подал молба за политическо убежище към Комисията по предоставяне на убежище към президетството, за която е отговорен вицепрезидентът Маргарита Попова. Комисията е известна с това, че на практика не предоставя убежище, независимо кой е вицепрезидент. Бююк е поискал убежище на основание, че може да бъде подложен на политическо преследване в родината си. По закон, докато се чака решение по случая му, той не пребивава в страната нелегално. Гюленистът е подал молба и в Агенцията за бежанците, но после не се е явил на интервю (може би, защото е подал молба и към президентството). Молбата му за убежище получава отказ на 27 юли – след опита за преврат в Турция. На 31 юли турският външен министър поиска „предателят“, който се укрива в България, да бъде върнат в родината си.

Междувременно паспортът на Абдуллах Бююк изтича. Според адвоката му той не си го е подновил, защото се е страхувал, че ако отиде в турското посолство, може да бъде задържан и върнат в родината си.

Две съдебни инстанции потвърждават, че Абдуллах Бююк не трябва да бъде връщан в родината си, защото там за него има опасност от политическо преследване. Броени часове преди експулсирането му от Министерството на правосъдието потвърдиха, че няма промяна в позицията на съда по този случай.

Заповедта за принудителното отвеждане до границата е издадена на 9 август. Същия ден Ердоган заяви, че „предателят“ ще бъде върнат на Турция. На 10 август Абдуллах Бююк е спрян от полицията за „рутинна проверка“, при която се установява, че е „с нередовни документи“ (тоест изтекъл паспорт). Отведен е до границата незабавно, без да бъде уведомен адвокатът му Димитър Марковски, както каза самият той пред Ureport. Не му е дадена възможност да обжалва.

Според Румяна Бъчварова решението за експулсирането на турския гражданин е взето от директора на „Миграция“, която е дирекция към МВР, на което Бъчварова е министър. По силата на Закона за чужденците, при налагането на такава мярка има срок между 7 и 30 дена, в който чужденецът е длъжен да я изпълни. Този срок не се прилага, ако чужденецът е „заплаха за националната сигурност“. Кой е заплаха за националната сигурност казва ДАНС. ДАНС е на подчинение на министър-председателя.

Докато българските институции демонстрират изненада от факта на експулсирането на Бююк, на турската граница го чакат екипи на турски телевизии.

Бойко Борисов заяви тази сутрин в студиото на „Нова телевизия“: „Трябва да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа“. Премиерът подчерта, че главната му цел е България да не бъде залята от мигранти. В същото време той отрече предаването на Бююк на Турция да е заради страха от мигрантите и изтъкна, че вярва на МВР.

Турция поиска Абдуллах Бююк да ѝ бъде върнат поради връзката му с организацията на Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ и който, според президента Ердоган, е виновникът за опита за преврат в страната през юли. Според турското правителство организацията на Гюлен „Хизмет“ е терористична. Турция твърди, че разполага с доказателства за връзката на Гюлен с преврата, които досега не е предоставила. Досега още само в турската част на Кипър смятат „Хизмет“ за терористична организация.

Наскоро Ердоган заяви на митинг, че е готов да върне смъртното наказание. Темата за връщането на смъртното наказание в Турция стана актуална след опита за преврат. Според турската държава това е адекватното наказание за „предателите“.

Самият Абдуллах Бююк каза пред българския съд по отношение на връзките си с движението на Гюлен:

Аз не познавам лично тези хора, не знам кои са те, защото те не правят това за своите лични интереси, защото те знаеха и бяха научили от Фетхуллах Гюлен, че основата на лошото винаги е неграмотността и затова вярваха, че трябва да се възпитават добри и хубави хора за бъдещето на Турция и на света. Тези хора, които възпитават, трябваше да уважават законите, тези хора, трябваше да обичат хората само заради това, че са хора и вярват, че страната ни и светът ни можеше да бъде спасен единствено, ако се възпитават такива хора и по този начин биха се възпрепятствали войните.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.