Еквадор: правителството закрива последната НПО, бореща се за медийна свобода

Правителството на Еквадор пусна в ход процедура, чиято цел е закриването на последната НПО в страната, която се бори за свободата на пресата.

В официално изявление на еквадорското Министерство на масовите комуникации се казва, че организацията Fundamedios е нарушила новото законодателство за медиите, като е поместила в „Туитър“ отпратки към блогове и статии, които критикуват властите, съобщава Би Би Си. На организацията е изпратено официално писмо за процедурата.

Директорът на Fundamedios Цезар Рикуарте заявяви, че Fundamedios се е оказала в полезрението на правителството, защото осъжда физическите нападения над журналисти и се застъпва за свобода на пресата.

Миналата година четири вестника в Еквадор бяха закрити поради, по мнението на техните бивши главни редактори, „натиск от страна на държавата“.

Президентът на Еквадор Рафаел Корера е на власт от 2006 г. Той обяви, че ще се бори за приемане на конституционна реформа, която да му позволи да бъде избиран на президентския пост неограничен брой пъти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.