Екзекутор на Ислямска държава е бил обезглавен

Споделете статията:

Един от екзекуторите от самообявилата се полиция на Ислямска държава, който е обезглавявал хора, е бил открит обезглавен в източна Сирия, съобщава Ройтерс.

Убитият е с египетски произход и е известен като заместник „емир” на силите ал Хесба в сирийската провинция.

Тялото му, по което се виждат следи от насилие, е открито близо до атомна централа в град ал Майадийн в провинция Деир ал Зор. Сведенията за намереното тяло са дадени на Ройтерс от базираната в Сирия британска Обсерватория за човешки права.

„Не знаем дали Ислямска държава го е убила, или са го направили местните хора или други бойци”, каза Рами Абдулрахман, директор на Обсерваторията, която докладва за събития в Сирия чрез мрежа от контакти на място. „И в двата случая е важно, защото е бил ключова фигура”, заяви той, като добавя, че според него за пръв път член на ал Хесба е убит по този начин.

Обсерваторията допълва, че върху трупа е било написано съобщението „Това е зло”, а в устата на мъртвеца е имало цигара. Жителите на областите, контролирани от Ислямска държава, са казали, че групировката е забранила пушенето на обществени места.

Според Обсерваторията преди това убийство е имало опити за отнемането на живота на други двама бойци от Ислямска държава в град ал Майадийн. Извършителите са неизвестни. Първият опит е бил, когато една кола се е опитала да прегази боец на един завой. Друг е бил сериозно ранен от въоръжен нападател, движещ се с мотор.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.