Елън Дедженеръс отбеляза 20 години от разкриването си

Елън Дедженеръс отпразнува 20 години от разкриването си, съобщи онлайн изданието huge.bg. От 1994 до 1998 Дедженеръс играе главната роля в телевизионния сериал „Елън“. През 1997 се разкрива в шоуто на Опра Уинфри, както и в сериала, в който Уинфри играе психотерапевт на героинята ѝ. С това става първата открито хомосексуална актриса, която играе хомосексуална жена по телевизията. Днес тя е женена за актрисата Порша де Роси, известна в България от сериала „Али Макбийл“.

За да отбележи 20-та годишнина от излъчването на разкриването си, което почти унищожава кариерата ѝ, Дедженеръс се събра с Опра Уинфри и Лора Дърн, която също играе в на сериала.

Уинфри разказа, че след излъчването на въпросния епизод е била затрупана със жлъчни писма, в които разярени зрители я обиждат и настояват „да се върне в Африка”. Дърн признава, че участието й в сериала спряло кариерата й за около година. Що се отнася до самата Дедженеръс, целият й живот се срива.

Скоро след разкриването на Дедженеръс телевизията ABC прекратява излъчването на сериала – предполага се, заради сексуалната ориентация на главната героиня и на актрисата. В продължение на три години е без постоянна работа и се издържа от комедийни шоута на сцена. „Не знаех, че последствията ще са чак толкова големи“, казва по-късно тя. През 2003 г. комедийната актриса започва свое собствено шоу, което до днес продължава и е спечелило десетки награди, между които 25 „Еми“.

За приноса си към ЛГБТ правата Дъдженерис получи медал от предишния президент на САЩ Барак Обама, по време на чийто мандат бяха легализирани еднополовите бракове на територията на цялата страна.

Днес и трите участнички в онзи епизод споделят, че че са щастливи, че са били част от него. Ето откъс от разговора им (на английски език):

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.