Елън Мъск и още 115 технологични лидери: роботите убийци трябва да бъдат забранени

Споделете статията:

Отворено писмо, подписано от ръководителя на корпорацията „Тесла“ Елън Мъск и от още 115 други отговорни дейци в областта на разработката на изкуствен интелект и роботика, призовава да бъдат предприети дипломатически действия с цел да се предотврати развитието и употребата на напълно автономни оръжия, известни с названието „роботи  убийци“. Това съобщава международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ в сряда.

„Има достатъчно основателни причини за ужаса, който изразяват тези технологични лидери по повод отмяната на една важна международна среща за напълно автоматичните оръжия“, заявява правозащитната организация. Тяхното предупреждение за перспективата да бъдат произвеждани тези оръжия във все по-увеличаващ се мащаб са напълно основателни. Според „Хюман райтс уоч“ необходими са по-силни и по-бързи действия за предотвратяване на опасността от безконтролно навлизане на „роботи убийци“ във въоръжените сили, а не двоумене и колебания.

Някои коментатори се съмняват във възможността на държавите да се съгласят да приемат регулации за или направо забрана на „роботите убийци“, които когато бъдат активирани, ще избират сами целите си и ще ги поразяват без каквато и да е намеса на хора. Други се питат за изпълнимостта на евентуален международен договор за тези оръжия, защото да момента никакви сериозни стъпки за регулация в тази област не са направени.

Последната международна среща за смъртоносните  автономни оръжейни системи се състоя преди повече от година, през април 2016 г. Тъй като шепа страни, най-вече Бразилия, не са внесли вноските си, която трябва да платят  за участието си в Конвенцията за обикновените оръжия (CCW), следващото заседание, на което трябва да бъде обсъждана и темата за роботите –  убийци няма да се проведе преди ноември, а освен това никак не е ясно дали тя, ако се проведе, ще работи по предварително бявения план, включващ обсъждането на въпроса за автоматичните оръжия.

Колебливите дипломатически усилия до сега по въпроса за роботите –  убийци налагат необходимостта страните да се занимаят сериозно с разработването на национални политики и съответно законодателство, които трябва да имат за цел напълно да забранят този вид оръжия, се казва в изявлението на „Хюман райтс уоч“. Още през следващата година те трябва да почнат преговори за изработване на международен договор, който изцяло да забрани тези оръжия, настояват от ХРУ. „Това трябва да се направи преди да е станало твърде късно“, призовават правозащитниците.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.