Турция критикува Холандия за недопускането на агитация

Турският президент Тайип Ердоган вчера заяви, че Холандия се държи „като бананова република” и трябва да бъде санкционирана. Той направи това, след като на турски министри не беше разрешено да се включат в Ротердам в кампанията за референдума в Турция, даващ изключителна власт на президента, съобщи „Ройтерс“.

Турската държава се опитва да провежда кампания в различни европейски страни, тъй като голям брой турски граждани живеят в Европа, особено в Германия и Холандия.

В реч във Франция, министърът на външните работи, Мавлут Кавусоглу, описа Холандия „като столица на фашизма”, тъй като се е присъединила към останалите европейски държави, които на позволяват на турските политици да се събират на публични прояви, заради страх от появата на напрежение в Турция, което може да се разпространи и в други страни, където има големи турски общности. По-рано подобно обвинение беше отправено и към Германия.

В същото време, Турция не допусна представители на българската партия Движение за права и свободи (ДПС) да агитират в страната в рамките на предизборната кампания за предсрочни парламентарни избори в България.

Самото турско законодателство не разрешава политическа агитация в чужбина.

Холандското правителство не позволи на Мевлук да лети до Ротердам, а по-късно не допусна министъра по семейните въпроси в Турция, Фатма Бетул Саян Кая, да влезе в турското консулство там, след което я екскортира до Германия.

Холандската полиция използва кучета и водни струи, за да разпръсне стотиците протестиращи, развяващи турски знамена пред консулството в Ротердам. Някои хвърляха бутилки и камъни, а неколцина бяха бити от полицията с палки, съобщи свидетел на „Ройтерс“. Тълпата беше обградена и от конна полиция.

Холандските управляващи заявиха, че посещенията на представители на турската държава не са желателни. Според предизборните проучвания в страната, антиислямистката партия на Герт Вилдерс печели преднина.

„Призовавам международните организации в Европа и навсякъде да наложат санкции на Холандия”, каза Ердоган, след като министър-председателят на Турция по-рано заяви, че страната ще отмъсти за този случай „по най-суровия начин”, без да уточнява как.

„Европа каза ли нещо? Не. Защо? Защото членовете й не се хапят един друг. Холандия се държи като Бананова република,” каза Ердоган по време на реч в провинция Кочели, близо до Истанбул. Ден по-рано той описа страната като „нацистка реликва”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.