Ердоган: смъртната присъда на бившия египетски президент погазва човешките права

Постановяването на смъртна присъда за сваления египетски президент е „погазване на основни човешки права”, каза президентът на Турция Реджеп Ердоган. Той публикува изявление след обявяването на смъртната присъда на бившия президент на Египет Мохамад Морси и се обърна към международната общност да притисне Египет да я оттегли, предаде Ал Джазира.

„Призоваваме международната общност да спомогне за оттегляне на подобни смъртни присъди, произнесени според инструкциите на правителство, дошло след преврат, и да се промени насоката, която сериозно застрашава мира в египетското общество”, каза още Ердоган.

Още миналия месец съдът осъди на смърт Морси и повече от 100 негови защитници. Последното решение идва, след като съдът се допита до върховния мюфтия на Египет, тълкувател на ислямския закон, който съветва новото правителство.

Вчера същият съд осъди Мохамад Морси – първия демократично избран египетски президент, на доживотна присъда за шпионска дейност в полза на палестинската групировка Хамас, ливанската шиитска групировка Хизбула и Иран. Тези присъди могат да бъдат обжалвани.

Тогавашният главнокомандващ на армията и сегашен президент Абдел Фатта ел-Сиси свали Морси на 3 юли 2013 г. и оттогава подлага на силен натиск и преследване неговите поддръжници. Това доведе до смъртта на стотици поддръжници на Мюсюлманско братство и на хиляди от тях, вкарани в затвора, според изданието Ал Джазира. Стотици хора са осъдени на смърт след ускорени масови процеси, описани от ООН като „безпрецедентни в новата история”.

Духовникът в изгнание от египетски произход Юсуф ал-Карадави беше също осъден на смърт в подобен процес, докато се намира в убежището си в Катар. Говорителят на Партията за свобода и справедливост Надир Омад сподели с Ал Джазира от базата си в Истанбул, че организацията му е била изненадана от произнесената присъда.

„Изненадан съм, защото обвиненията са безпочвени и никой от обвиняемите няма шанс да се защити”, заключи Оман. „Партията ни е на повече от 80 години. Вкарването в затвора на наши лидери няма да ни спре да се бием.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.