Ерозията на демокрацията настъпва най-бързо в Полша, Унгария и Сърбия

Все повече държави в света се плъзгат към авторитаризъм, докато установените демокрации никога не са били толкова застрашени, се казва в доклад на Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA), базиран в Стокхолм.

Популистката политика, използването на ограниченията заради пандемията от COVID-19 за заглушаване на критичните гласове, тенденцията към имитиране на антидемократично поведение и дезинформацията, използвана за разделяне на обществата, са основните причина за упадъка на демокрацията, се казва още в доклада.

„Все повече държави страдат от „демократична ерозия“, заяви IDEA в своето проучване за състоянието на демокрацията от 2021 г., което следи от 1975 г.

Според организацията никога през последните 46 години не е имало толкова държави, в които има тенденции към авторитаризъм.

„Броят на страните, подложени на „демократично отстъпление“, никога не е бил толкова голям“, казват от IDEA и се позовават на регресивния обрат в области, включително правителствената и съдебната независимост, свободата на медиите и правата на човека.

Според неправителствената организация демократичните институции в Европа като цяло са успели да удържат на засиления натиск, предизвикан от пандемията, и ще излязат до голяма степен непокътнати от нея.

„Но там, където демокрацията вече е започнала да се разпада или в страни с дългогодишен и дълбок демократичен дефицит, щетите от пандемията вероятно ще бъдат по-значителни“, се казва в документа.
В Европа скоростта на ерозивните процеси се наблюдава най-вече в Унгария, Полша и Сърбия. През настоящата година се отбелязва упадък на демокрацията и в Словения заради преследването от правителството на критични журналисти и медии.

В Европа има 39 демокрации, три хибридни режима (Русия, Сърбия и Турция) и два авторитарни – Беларус и Азербайджан.

За България се посочва, че през последното десетилетие се отбелязва упадък на гражданските свободи и че те се намират под заплаха. България е поставена сред държавите, които са инкриминирали разпространението на дезинформация за COVID-19, като са се отказали от наказанието затвор след международна критика.
Институтът отбелязва, че в България епидемичните ограничения са се прилагали по-строго спрямо ромите, като се цитира операция на МВР в ромските квартали. Затварянето по време на пандемията рязко е увеличило и броя на жените, търсещи помощ от домашно насилие.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.