ЕС готви нови задължителни правила за миграцията и търсещите убежище в Общността

Европейската комисия подготвя пакт за миграцията и търсещите убежище в Евросъюза. Той трябва да се съсредоточи върху това как държавите от ЕС могат да споделят задачата да приемат мигрантите, пристигащи на територията на ЕС. Очаква се поддържаният от Германия Пакт за миграция да осигури финансиране за държавите-членки в замяна на приемането на бежанци.

Така нареченият „Задължителен механизъм за солидарност“ ще принуждава всяка държава-членка да приеме определен брой бежанци в замяна на отпуснати по 10 000 евро за възрастен и 12 000 евро за непридружено дете.

Държавите от ЕС, които не спазват пакта, могат да бъдат изправени пред съдебни производства и големи глоби. Новият пакт, който се подкрепя най-силно от Германия и канцлера Ангела Меркел, беше предложен след пожарите на гръцкия остров Лесбос, които оставиха над 12 000 мигранти и бежанци в бедствено положение. Пожарите, които унищожиха пренаселения мигрантски лагер „Мория”, доведоха до призиви в европейските държави да предприемат по-решителни действия и да приемат останалите без подслон мигранти.

Новите, задължителни мерки за управление на миграцията обаче ще поставят на изпитание единството на блока, както преди няколко години, смятат анализатори. Италия и Гърция обвиниха по-богатите северни страни, че не са успели да направят достатъчно, но редица страни от Централна и Източна Европа са открито против идеята да поемат каквито и да е квоти от мигранти.

Неотдавнашните събития в Гърция показаха, че настоящата система за бежанци и мигранти в Европейския съюз е неработеща и често има опустошителни последици за хората, заявиха две агенции на ООН. Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграция излязоха със съвместно изявление, призоваващо за общ и принципен подход на европейските политики в областта на миграцията и търсещите убежище.

Настоящият подход в ЕС е неприложим, несъстоятелен и често носи има опустошителни последици за хората, заявиха от ООН. Пактът за миграцията дава възможност на Европа да покаже, че може да отстоява основното право на убежище, като страните си сътрудничат по прагматично за идентифициране на нуждаещите се от международна закрила и споделяне на отговорността за тях, каза Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.