ЕС представя енергична стратегия за борба с антисемитизма

Първата по рода си стратегия на ЕС за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот (2021—2030 г.) е амбициозна и всеобхватна стратегия, приета от Европейската комисия на 5 октомври 2021 г. Поколения след края на Шоа, антисемитизмът е в обезпокоителен възход, в Европа и извън нея. Антисемитизмът е несъвместим с основните ценности на Европа. Тя представлява заплаха не само за еврейските общности и за еврейския живот, но и за отвореното и разнообразно общество, за демокрацията и европейския начин на живот.

Европейският съюз е решен да сложи край на него. Европейските евреи и еврейски общности допринасят за социалното, политическото, икономическото, научното и културното развитие на Европа в продължение на над две хилядолетия и са неразривна част от идентичността на Европа. Днес еврейският живот в цяла Европа отново е жизнен; в ЕС има около 1,5 милиона евреи.

С тази стратегия Комисията е решена значително да засили борбата срещу антисемитизма, за да гарантира добра перспектива за бъдещето на евреите в Европа. Стратегията определя поредица от мерки за предотвратяване на всички форми на антисемитизъм, сигурен и благоприятстващ еврейския живот, насърчаване на възпоменание и образование за Холокоста.

ЕС ще води глобалната борба срещу антисемитизма и ще използва всички налични инструменти, за да призове държавите-партньори активно да се борят с антисемитизма, в политическите диалози и диалога относно правата на човека и в по-широкото си сътрудничество със страните партньори.

Действията на Стратегията включват: ограничаване на антисемитизма онлайн, предоставяне на финансиране за защита на обществените пространства и местата за поклонение, създаване на европейски изследователски център за антисемитизъм и еврейски живот, както и създаване на мрежа от обекти , „където Холокоста се е случил“.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.