ЕС реже въздушните връзки с Беларус заради отклонения самолет

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпа им до летищата на Общността. Те настояват също европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус, предава БНР.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че въздушните сили на Беларус са били използвани за осъществяване на похищение:

В отговор на принудително приземения самолет в Минск, извършващ полет от Атина за Вилнюс и задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич и София Сапега, за чиито безусловно освобождаване настояват, Урсула фон дер Лайен заяви:

„Със службите на авиацията бе извършена злоупотреба, за да подпомогнат държавата да поеме контрола върху въздухоплавателно средство от ЕС“.

На Съвета на ЕС се възлага да подготви допълнение към списъка с вече санкционираните граждани и организации от Беларус, както и нови икономически санкции срещу Минск. От Съвета на ЕС се очаква да приеме забрана за полети на беларуски авиокомпании през европейското въздушно пространство и до европейски летища.

Европейският съвет призовава Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO) да разследва спешно принудителното приземяване на вчерашния полет. Отправен е също призив европейските авиокомпании да не прелитат над Беларус.

Междувременно беларуската държавна телевизия излъчи видео, в което 26-годишният журналист се „признава“ за виновен по обвинения за организиране на масови безредици. От следствения арест Протасевич опровергава информацията, че здравословното му състояние не е добро.

Думите на Протасевич“ Продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организацията на масови безредици в Минск“ предизвика остра реакция на президента на САЩ.

„Този възмутителен инцидент и видеото с г-н Протасевич, което изглежда записано под натиск, са срамни атаки както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на словото“, заяви той.

Джо Байдън разкритикува Беларус за това, че принуди самолет на „Райънеър“ да се приземи извънредно в Минск и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич, който се намираше на борда.

Бащата на журналиста Протасевич заяви за Би Би Си, че се страхува, че синът му може да е подложен на мъчения в ареста в Беларус.

Стартира петиция за незабавното освобождаване  на Роман Протасевич. Желаещите да се присъединят могат да го направят тук.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.