ЕСПЧ осъди България заради нападението на „Атака” над джамията “Баня Башъ”

Споделете статията:

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за 7668 евро заради нападението на “Атака” над софийската джамия “Баня Башъ”. На 24 февруари съдът постанови, че в делото  Караахмед срещу България страната ни е допуснала нарушение на чл. 9 (право на религиозна свобода) от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС). Той присъди 3000 евро обезщетение за неимуществени вреди на жалбоподателя Вели Караахмед, който е един от нападнатите богомолци, и 4668 евро за разноски по делото. Правата на жалбоподателя бяха представени от Българския Хелзинкски комитет (БХК).

Съдът намира, че „жалбоподателят и другите молещи се са жертви на нарушение на свободата им да практикуват религията си вследствие действията на демонстрантите от „Атака”, а властите не са реагирали ефективно”.

Нападението на ръководители и членове на „Атака” над молещи се в Софийската джамия на 20 май 2011 г. беше кулминацията на кампания, водена от тази партия още от 2006 г. срещу високия, според партията, тон на молитвените призиви, отправяни съобразно повелите на исляма чрез високоговорители. „Атака” нарича тези молитвени призиви „вой, носещ се от високоговорителите на минарето на джамията”.

На 20 май 2011 г. ПП „Атака” организира митинг пред джамията по време на петъчното богослужение в нея. Начело с водача й Волен Сидеров около 150 активисти на партията скандирха пред джамията, опитваха се да заглушат призивите за молитва чрез пускани с много силен тон патриотични песни от специално монтиран високоговорител. Те вееха и знамена, крещяха националистически лозунги и расови обиди срещу турците и мюсюлманите. Един от тях демонстративно разряза фес с нож и заплаши, че това ще сполети всеки от молещите се. Стигна се до сблъсък между демонстрантите и някои от молещите се. Хора на „Атака” удряха мюсюлмани с дървени прътове и метални тръби, замерха ги с яйца и камъни, плюеха по молитвените килимчета и дори подпалиха някои от тях. Полицията не предотврати нападението, а се намеси едва когато то вече беше започнало. Ранени са петима мюсюлмани, петима полицаи и участващата в боя народна представителка от „Атака”.

След нападението са образувани досъдебни производства за хулиганство и за нанасяне на телесна повреда.

Вели Караахмед подаде и жалба за проповядване на религиозна омраза, по която също е образувано досъдебно производство. В продължение на пет години обаче му е отказвано, включително и от Главна прокуратура, правото да бъде „пострадал” от нападението. По досъдебното производство за проповядване на религиозна омраза практически не е свършено нищо.

Според ЕСПЧ „резултатът от действията на полицията е, че голям брой демонстранти са могли да стоят на една ръка разстояние от джамията, да крещят обиди към молещи се вярващи, да извършват заплашителни и провокативни действия и, в крайна сметка, да осъществят достъп до джамията. Те са упражнили буквално неограничено право да протестират, докато жалбоподателят и другите вярващи са понесли молитвата им да бъде изцяло разтурена. Ясно е, че полицейските действия са били сведени само до това да ограничат насилието и че не е адекватно помислено как да се постигне баланс между правата на демонстрантите и тези на жалбоподателя и другите молещи се. Предвид публично известните възгледи на „Атака” за исляма и мюсюлманите, за властите е било ясно що за демонстрация ще е тази, която съвпада с петъчната молитва и се провежда до джамията.”

Съдът в Страсбург добавя, че „такава демонстрация по естеството си е съдържала риск от напрежение между демонстрантите и молещите се. Властите са били наясно с този риск и затова са пратили полиция на мястото. Трябвало е обаче да вземат мерки да намалят риска и да гарантират правата както на демонстрантите мирно да се съберат, така и правата на молещите се мирно да се молят. Можели са да вземат ред мерки, например, да определят пространства, където демонстрантите да протестират на безопасно разстояние от молещите се и да осигурят достатъчен брой полицаи. Властите са имали времето, необходимо да вземат тези мерки. Ясно е обаче, че не са взети никакви мерки за управление на ситуацията, преди да започне демонстрацията.”

След като описва в подробности ходът на нападението над Софийската джамия и липсата на адекватна реакция от страна на полицията, ЕСПЧ стига до извода, че „трябва да е било ясно за полицията, че като не прави нищо, позволява на демонстрантите да упражняват правата си по начин, който изцяло потъпква правата на молещите се. Очевидно е от видеозаписите, че полицията не се е справила да осигури зачитането на тези права, нито дори да помисли сериозно как може да постигне това. Властите е трябвало да осъзнаят риска, съдържащ се в това да разрешат демонстрацията да тръгне по този начин, така близо до джамията, още повече, че са били информирани, че може да се съберат до триста демонстранти.”

Според ЕСПЧ властите у нас в този случай са постъпили съвършено неадекватно на ситуацията. Освен това, те не са предприели никакви ефективни действия за наказване на проповядването на религиозна омраза, а са разследвали само физическите актове на насилие, извършени от демонстрантите. Разследването за проповядване на религиозна омраза, започнало на 25 май 2011 г., вече почти четири години по-късно така си и остава висящо, недовършено и без никакъв резултат.

В съобщението на ЕСПЧ за присъдата по делото Караахмед срещу България се казва още, че от страна на властите „не са предприети никакви действия по отношение на най-провокативните действия на демонстрантите. Няма напредък по това да се идентифицират и обвинят отговорните за подпалване на килимчетата въпреки, че тези лица се виждат ясно на видеозаписите. Не е предприето нищо и относно разрязването на феса и заплахата, че същото ще се случи на молещите се въпреки, че въпросното лице признава отговорността си за това действие пред разследващите. Най-сетне, с изключение на Чуколов, не е разпитан никой от ръководителите на ПП „Атака”, предвождали демонстрацията. Имунитетът на народните представители не е пречка те да бъдат разпитани.  Ето защо, разследването е неефективен отклик на случилото се”.

Всички тези нарушения и пълната пасивност на правоприлагащите органи у нас по случая с нападението на ПП „Атака” срещу Софийската джамия са аргументи за ЕСПЧ за осъдителната присъда срещу страната ни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.