ЕСПЧ пита руските власти дали плюването по портрета на Путин е нарушение на правото на свобода на изразяване

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е започнал диалог с руските власти по повод жалбата на жителя на руския град Чебоксар (столица на автономната република Чувашия) и активист на организацията „Другата Русия“ Дмитрий Каруев, който е бил осъден на 15 дни арест за това, че се е изплюл на портрета на Путин. Това съобщава сайтът на „Откритата Русия“ като се позовава на международната правозащитна група „Агора“. Както е известно, този диалог се води, когато съдът приеме да разгледа жалбата на някого.

ЕСПЧ пита руските власти дали е било нарушено правото на Каруев на свобода на изразяване на мнение, дали е имало „спешна социална необходимост“ този човек да бъде арестуван и срещу него да се заведе наказателно дело и също така дали руският съд в това дело е прилагал стандартите, изложени в член 10 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС), който се занимава с правото на свобода на изразяване.

На 6 май 2012 г. Каруев, заедно с други активисти е участвал в немногочислена демонстрация пред обществената приемна на управляващата в Русия партия „Единна Русия“ в Чебоксар. Според показанията на полицаи, мъжът се приближил до портрета на руския президент, който бил украсен с два карамфила, взел го в ръцете си и се изплюл върху него. Той е бил арестуван, полицаите написали протокол за „дребно хулиганство“, а в края на май 2012 един съд в този град го осъдил на 15 денонощия арест.

Съдът отказал да удовлетвори жалбата на Каруев срещу присъдата. Той се мотивирал с това, че активистът е изразил „явно неуважение към обществото, гражданите на които на общи избори са избрали глава на държавата Русия – нейният президент Владимир Владимирович Путин“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.