ЕСПЧ подкрепи белгийската забрана за носене на покривала,изцяло покриващи лицето

Във вторник Европейският съд по правата на човека потвърди белгийската забрана за носене на бурки и други изцяло покриващи лицето була. Съдиите заявиха, че националната забрана, влязла в сила през 2011 г., не нарушава правото на личен и семеен живот, нито свободното упражняване на религия или законите за дискриминация, съобщава „Индепендънт”lhttp://www.independent.co.uk/news/world/europe/belgium-burqa-ban-upheld-european-court-of-human-rights-dakir-v-full-face-islamic-veils-headscarf-a7835156.html

Съдът  отхвърли две отделни жалби – една срещу общонационалната белгийска забрана, и друга, свързана със закон от 2008 г., приет от три общини, поясняват от изданието.

Първият случай беше подаден от две жени – Самия Белчацеми и Ямина Оусар – които преди това се опитаха да отменят закона в Конституционния съд в Брюксел. И двете жени са пледирали, че забраната е засегнала живота им като мюсюлманки, които избират да носят никаб, който покрива лицето, с изключение на очите. Белчецами признава, че първоначално е продължила  да носи покривалото на публично място, но е  спряла да го прави от страх да не бъде глобена или лишена от свобода, докато според Оусар, законът я е принудил да не излиза от дома си.

Втората жалба е подадена от друга белгийка, Фузия Дакир, относно забраната за пълно забраждане, изпълнена в общините Пепинстър, Дижон и Вервиерс три години преди влизането в сила на националния закон.

Няколко други случая все още са в ход в цяла Европа. В Обединеното кралство,мюсюлмански агент по недвижими имоти осъди бившия си работодател, след като му е било казано да свали черната си забрадка, защото се „асоциира с тероризъм“. През март Европейският съд постанови, че компаниите могат законно да забранят мюсюлманските служители да носят забрадки. Съдът в Люксембург обаче опонира, че забраните могат да  бъдат дискриминиращи към хората, които се придържат към определена религия, като например мюсюлманите, поставени в особено неблагоприятно положение.

Въпросът с носенето на ислямски покривала изостри европейските дебати относно интеграцията, екстремизма и свобода на религията през последните години. Франция беше първата, която през април 2011 г. въведе национална забрана за носене на бурки. Белгия и България я последваха с частични или регионални забрани. Частични забрани са в сила и в  Италия, Испания, Дания и Швейцария. Германският, австрийският и нидерландският парламент гласуваха в подкрепа на частичната забрана, но все още не са влезли в сила никакви закони, обобщават от изданието.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.