Етиопия: Бивш държавен глава е арестуван по обвинения в нарушения правата на човека

В понеделник, полицията в Етиопия арестува бившия президент на нестабилния източен сомалийски регион по обвинения в нарушения на правата на човека след поредица от смъртоносни сблъсъци по-рано този месец, съобщават от Ал Джазира.

Арестът на бившия държавен глава Абди Мохамед Омар, който бе принуден да подаде оставка по-рано този месец, дойде дни след като министър-председателят на страната Аби Ахмед каза, че държавният глава ще понесе последиците за действията си.

Според главния прокурор на страната „Абди е арестуван, защото има основание да се смята, че стои в основата на нарушенията на човешките права, както и на етническите и религиозни сблъсъци, които се случиха в региона на Етиопия в Сомалия“

Сомалийският регион е вторият по големина в Етиопия, но и един от най-нестабилните. Правозащитните групи многократно са обвинявали правителството на Аби, че е използвало полицейски сили за извършване на злоупотреби.

През миналия месец правителството уволнява високопоставени служители на регионалните затвори по обвинения в изтезания.

Според министър-председателя „Това, което се случи в региона на Сомалия, се сравнява със сцена от филм или фантастичен роман“, описвайки случаите на изтезание в затвора миналия месец.

„Затворниците са държани в затворнически клетки заедно с животни като хиени, лъвове и тигри, с цел сплашване, били са изнасилвани и убивани. Това, което се е случило там е изключително срамно.“

В доклад от юли, американската правозащитна организация Хюман Райтс Уоч обвинява Абди в ръководене на таен затвор, където са били подложени на изтезания заподозрени членове на сепаратистка група.

„Надяваме се, че днешният арест на Абди е началото на правосъдието за жертвите на тежки престъпления в региона на Етиопия в Сомалия“, каза Мария Бърнет,  директор на ХРУ за Африканския регион.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.