Авторитетната организация „Шалом“е възмутена от антисемитските внушения на Каракачанов

 

По повод на изказване на Заместник министър-председателя на Република България Красимир Каракачанов вчера във Варна, ОЕБ “Шалом” излезе с позиция. В нея се изразява силно безпокойство от изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в което той твърди, че “Соросоидни НПО-та искат да вземат властта, за да въведат гей бракове”.

Замесването на името на Джордж Сорос, унгарски евреин, оцелял от Холокоста и един от най-големите съвременни филантропи, в различни конспиратини теории, е не само неуместно, но и напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за “пример” за постигане на користните си политически цели.

През последните години името на Сорос, съответно термина “соросоид” се използва от всички крайно-десни организации и политически лидери

През последните години името на Сорос, съответно термина “соросоид” се използва от всички крайно-десни организации и политически лидери в Европа и САЩ, като част от конспиративни теории, включително свързани и с разпространението на Covid-19 от евреите-ционисти.

И въпреки че тези теории, свързани с името на Джордж Сорос не споменават неговия еврейски произход, те имат силно антисемитски характер и служат за основа за намесването на евреите в социално-икономическите процеси в държавите по света.

Българският народ нееднократно е доказвал своята толерантност и непримиримост към човеконенавистните идеологии в обществото. Преминаваме през много тежък, екзистенциален период от нашата българска история и не трябва да допуснем езика на омразата да завладее българското общество.

Призоваме българските политици да не замесват името на Джордж Сорос в различни конспиративни теории, както и да не допускат разпространението на неонацистка идеология в обществото.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.