Еврейска правозащитна организация призовава Тереза Мей страната да не напуска ЕКПЧОС

Еврейската правозащитна организация „Рене Касин“ призова Тереза Мей да преразгледа намерението си Великобритания да напусне Европейската конвенция по правата на човека (ЕКПЧОС). За посланието на базираната в Обединеното кралство организация съобщава британският сайт “Jewish News” („Еврейски вести“).

В открито писмо до Тереза Мей директорът на „Рене Касин“ Мия Хасенсон-Грос заяви, че подобно напускане би представлявало послание, че „Британия не цени международния подход към нарушенията на правата на човека“.

Организацията напомни на Мей, че международните договори по правата на човека като Европейската конвенция по правата на човека (ЕКПЧОС) и Всеобщата декларация за правата на човека са разработени като отговор на ужасните престъпления, извършени от нацистка Германия през Втората световна война.

„Ние сме еврейска правозащитна организация и вашите думи имат особено значение за нас. Отбелязаният през януари Международен ден в памет на жертвите от Холокоста отново напомни за ужасите, извършени от нацистите и за това, че нямаше ефективен политически или правен отпор срещу тоталитаризма“, се казва в писмото.

„Решени да не допускат никога повече да се случи такава ужасна нехуманност, цивилизованите народи веднага след войната създадоха ООН и тя прокламира Всеобщата декларация за правата на човека като основополагащ документ, защитаващ ценностите на правата на човека“, пише по-нататък в писмото.

Организацията също така припомня в писмото си до британския премиер, че в разработването на ЕКПЧОС има силен британски принос и че водачът на британските консерватори по времето на създаването на Конвенцията Уинстън Чърчил е бил силен неин защитник. В писмото се подчертава фактът, че първоначалният проект на Конвенцията е написан от Дейвид Максуел Файф, министър на вътрешните работи във второто правителство на Чърчил.

Преди известно време Тереза Мей каза, че има желание да замени Конвенцията с британския Закон за правата. В качеството си на министър на вътрешните работи от 2010 до 2016 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) попречи на плановете й да изгони от Великобритания мюсюлманския проповедник Абу Кутад.

През април 2016 г. г-жа Мей заяви, че ЕСПЧ може да върже ръцете на парламента и да не добави нищо към нашия просперитет, защото прави битанците по-малко сигурни, пречейки на депортацията на опасни чужденци и не прави нищо, за да промени нагласите на правителства като това в Русия, които нарушават правата на човека.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.