В отворено писмо еврейската общност в Северна Македония потвърди позицията си относно ролята на Царство България в Холокоста и депортирането на евреите от окупирана от България Македония

“С оглед на непрекъснатите опити да се наложи само една „историческа истина“ във връзка с исторически събития, случили се на територията на днешна Република Северна Македония по време на Втората световна война, напомняме за безспорните и приети исторически факти относно ролята на Царство България в Холокоста и депортирането на евреите от днешна Северна Македония”, заявяват в отворено писмо Еврейската общност в Република Македония и Фонда за Холокост в Македония. Писмото е публикувано на страницата на Европейския еврейски конгрес.

По време на Втората световна война на територията на днешна Република Северна Македония са живели около 8000 евреи и е бил под пряката окупация на Царство България и Италия, които са били съюзници в Оста. Еврейското население, живеещо в Македония по време на Втората световна война, е било под българска окупация. Българските пронацистки окупационни власти незабавно прилагат антисемитския Закон за защита на нацията срещу евреите, който лишава евреите от всички граждански права, дехуманизира ги, въвежда Закона за еднократния данък върху имуществото, който „законно“ ограбва евреите. Изисквали от тях да носят звездата на Давид, еврейските къщи били белязани, магазините били затваряни, бизнесът и парите били конфискувани, припомнят фактите в писмото.

На 11 март 1943 г. българската пронацистка армия и полиция принудително изгонват евреите от домовете им в Скопие, Битоля, Щип, … и ги транспортират до временния лагер, който е служил като транзитен лагер, на тютюневата фабрика в Скопие – известна като Монопол. Общо 7144 евреи, което е 98% от еврейското население по това време, в три отделни влакови композиции (22, 25 и 29 март 1943 г.), организирани от българските окупационни власти и Комисариата по еврейските въпроси, с логистиката на българския държавни железници(БДЖ), бяха депортирани и предадени на нацистите  за унишожение в газовите лагери на Треблинка.

Евреите от Северна Македония също отдават дължимото уважение на Българската църква, антифашистката общественост, 43-те парламентаристи, водени от Димитър Пешев и други интелектуалци, които с усилията си успяха да спрат депортацията и да защитят евреите от България, заявяват позицията си от Еврейската общност в Република Македония.

Настоящото правителство в Република България има морално задължение да признае вината на своя предшественик и да поеме отговорност, по примера на много европейски държави, които са били на грешната страна по време на Втората световна война, за зверствата, извършени от пронацисткото правителство, срещу еврейското население в окупираните територии по време на Втората световна война. Република България, чрез отмяна на присъдите през 1996 г., приети от Народния съд през 1945 г. и чрез премахване на извършителите на престъпления от Втората световна война, умишлено избелва тъмната си история и по този начин изкривява истината за Холокоста, извършена от техните предшественици срещу еврейско население в окупираните територии. Това е в пълно противоречие с определението на Международната асоциация за възпоменание на Холокост(IHRA)[1], се казва в заключение.

със съкращения

източник

 

[1] От 2018 година България е пълноправен член на IHRA

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.