Еврейски членове на Лейбъристката партия обвиняват лидерите й в цензура

Споделете статията:

По време на конференциите на британската Лейбъристка партия се състоят обучения по антисемитизъм. Тази година има риск това да не се случи, след като еврейски членове на партията обвиняват лидерите й в цензуриране на сесиите, съобщава Индипендънт.

Еврейското лейбъристко движение (ЕЛД) е организирало курсове при последните две конференции, но през 2018 г. се оттеглило с твърдението, че представители на партията са поискали премахването на определени елементи, които ще бъдат представяни в Ливърпул.

На Индипендънт е казано, че партията е искала да бъдат избегнати случаите от най-висок ранг, като този на Кен Ливингстън, който заявил, че Хитлер е поддържал ционизма и на депутата Наз Шах, който е бил суспендиран след серия постове, включително един, в който подкрепя предложението израелци да бъдат депортирани в САЩ.

В писмо, видяно и от Индипендънт, председателят на ЕЛД е казал на генералния секретар на Лейбъристката партия, Джени Формби, че партията се стреми „умишлено да засегне” единствената дъщерна еврейска организация и „да добави още напрежение”. Партията е отказала да коментира този случай.

Оттеглянето на Еврейското лейбъристко движение идва в момент, когато кризата в Лейбъристката партия не изглежда да отминава, след като бивш депутат е изгонен от нея, а оцелял от атентата в Мюнхен обвинява неин член в антисемитизъм.

В писмото му, изпратено на целия Национален изпълнителен комитет, председателят на ЕЛД, Айвър Чаплин казва: „Уведомяваме ви, че сме се оттеглили от предложението да водим модула за съзнанието за антисемитизма, след като част от съдържанието му е било цензурирано.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.