Еврейски членове на Лейбъристката партия обвиняват лидерите й в цензура

По време на конференциите на британската Лейбъристка партия се състоят обучения по антисемитизъм. Тази година има риск това да не се случи, след като еврейски членове на партията обвиняват лидерите й в цензуриране на сесиите, съобщава Индипендънт.

Еврейското лейбъристко движение (ЕЛД) е организирало курсове при последните две конференции, но през 2018 г. се оттеглило с твърдението, че представители на партията са поискали премахването на определени елементи, които ще бъдат представяни в Ливърпул.

На Индипендънт е казано, че партията е искала да бъдат избегнати случаите от най-висок ранг, като този на Кен Ливингстън, който заявил, че Хитлер е поддържал ционизма и на депутата Наз Шах, който е бил суспендиран след серия постове, включително един, в който подкрепя предложението израелци да бъдат депортирани в САЩ.

В писмо, видяно и от Индипендънт, председателят на ЕЛД е казал на генералния секретар на Лейбъристката партия, Джени Формби, че партията се стреми „умишлено да засегне” единствената дъщерна еврейска организация и „да добави още напрежение”. Партията е отказала да коментира този случай.

Оттеглянето на Еврейското лейбъристко движение идва в момент, когато кризата в Лейбъристката партия не изглежда да отминава, след като бивш депутат е изгонен от нея, а оцелял от атентата в Мюнхен обвинява неин член в антисемитизъм.

В писмото му, изпратено на целия Национален изпълнителен комитет, председателят на ЕЛД, Айвър Чаплин казва: „Уведомяваме ви, че сме се оттеглили от предложението да водим модула за съзнанието за антисемитизма, след като част от съдържанието му е било цензурирано.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.