Еврейски организации срещу Указа на Тръмп и убийствата в джамията в Квебек

Организации, представящи трите най-големи деноминации на юдеите в Америка, заедно отправиха предупреждения към Белия Дом срещу институционализирането на религиозните тестове на граничните пунктове в Америка. Става въпрос за организации на ортодоксалното, консервативното и реформаторското крила в юдаизма, съобщи „Джерусалем пост“.

Еврейската общност призова американския президент Доналд Тръмп да лавира внимателно между защитата на нацията и посегателството над основни американски ценности. Това стана след издадения от Тръмп указ, който забранява на всички сирийски бежанци и граждани от седем предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ.

Представители на Белия Дом твърдят, че мярката не стига до забрана на исляма, но основните поддръжници на Тръмп, както и най-големите му критици, тълкуват указа като дискриминационен на религиозни основания.

Голяма рядкост е трите деноминации да се обединят по политически въпроси; още повече заедно да се противопоставят на президента.

„Реформаторското движение отхвърля по категоричен начин ужасяващия указ за имиграцията и бежанците”, казаха в общо изявление Съюзът за реформа на юдаизма, Централната конференция на американските равини и Религиозният активен център за реформа на юдаизма. Лидерите на реформаторите предлагат здрав отпор на wказа, след като предупредиха президента срещу него след разглеждането на по-рано публикуваните му чернови.

Еврейски организации осъдиха и атаките срещу джамията в Квебек по време на служба, които причиниха смъртта на шестима души и раниха осем. В изявлението си от 30 януари президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер ги определи като „ужасяващо нападение” и призова „отговорните за извършването на това масово убийство да бъдат изправени на съд.”

„Не трябва да се оставяме тероризмът да ни сплашва, а да се грижим за свободата си, включително свободата на вероизповедание и богослужение. Трябва да се защитаваме един друг и да се грижим един за друг: една религиозна общност за друга, една страна за друга. Бичът на тероризма няма да бъде победен, ако не се обединим в решението си да го сразим”, добави Лаудер към предишните си изявления.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.