Еврейските лидери в Киев: Украйна не е антисемитска страна

Водачите на еврейската общност в Украйна се изказаха в поддръжка на правителството на страната.  Те отхвърлиха твърденията на Москва за това, че Украйна е обхваната от антисемитизъм, съобщи радио Би Би Си.

Въпреки това, някои от тях са обезпокоени от отделни прояви на битов антисемитизъм, както и от факта, че в украинските доброволчески батальони воюват крайно хора с крайно десни убеждения, добавя британското радио.

След свалянето на бившия президент Янукович руските проправителствени медии представят съседа на Русия Украйна като разсадник на крайно дясна идеология, включваща и антисемитизъм. Путин още на 4-ти март т.г. на първата си след свалянето на режима на Янукович пресконференция съобщи за „опасност от антисемитизъм в Украйна”.

Две седмици по-късно, обявявайки за анексията на Крим, руският президент каза, че „заговорът срещу Янукович е дело на „националисти, неонацисти, русофоби и антисемити”.

Асоциацията на еврейските общини и организации в Украйна (ВААД) отговори с открито писмо, в което заяви, че твърденията на Путин за ръст на антисемитизма в Украйна не отговарят на действителността.

„Възможно е съветниците на Путин да са объркали Украйна с Русия, където еврейските организации са фиксирали ръст на антисемитизма”, предполагат авторите на писмото.

Шмуел Каминецки, главен равин на Днепропетровск, където живее една от най-големите еврейски общини в Украйна, също опроверга твърденията, че в Украйна антисемитизмът процъфтява.

„За евреите животът в Украйна е по-безопасен и по-лек, отколкото в западни страни като Франция и Белгия, където надига глава радикалният ислям”, заяви Каминецки. Той каза това в неотдавна заснетия филм за опитите за се защити Днепропетровск от проруските сепаратисти.

След бягството на Янукович руските медии постоянно разказват за опасностите, идващи от ултрадесните организации в Украйна като „Десен сектор” и Партията на свободата. Нито една от тези партии няма широка подкрепа в страната. През май на президентските избори водачите на тези две партии общо събраха по-малко от два процента от гласовете. Те не успяха и да преодолеят петпроцентовата бариера за влизане в парламента на изборите в края на октомври.

Въпреки това еврейски водачи изказват загриженост по повод на популярността на крайно десните идеи сред известни части от руското общество и особено в доброволческите батальони, които играят забележима роля в сегашния въоръжен конфликт в Източна Украйна.

Директорът на Асоциацията на еврейските общини и организации в Украйна (ВААД) Йосиф Зиселс заяви на пресконференция в края на октомври, че доброволците храбро се сражават за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Той обаче призна също, че някои от тях се придържат към нацистки, ултранационалистически и расистки възгледи. „Крайнодесните екстремисти се сражават от двете страни в конфликта”, твърди Зиселс.

Много са нещата, които украинските евреи правят за защитата на Украйна срещу проруските сепаратисти, се казва в материала на радио Би Би Си. Две от тях са много важни. Първото е финансовата и организационна подкрепа, която дава за украинските доброволчески батальони губернаторът на Днепропетровска област милиардерът Игор Коломойский. Коломойский е влиятелен член на еврейската община в Днепропетровск и редовно става обект на от страна на руските медии заради дейността си. Второто е приносът на много украински синагоги, които събират пари във Фонда за подпомагане на украинските воини. „Ние даваме помощ на военните, сражаващи се с терористите и защитаващи единството и целостта на Украйна. Ние призоваваме днепропетровските евреи активно да помагат в това”, призоваха от известната в град Днепропетровск хорална синагога „Златна роза”.

Еврейските водачи изразяват растящо безпокойство за съдбата на евреите в контролираните от сепаратистите територии. Тези опасения се появиха след убийството през август в Донецк на еврейския бизнесмен Георгий Зилберброд, за което Marginalia вече писа.

Но някои евреи се безпокоят и от проявите на битов антисемитизъм в Украйна. Например през септември мемориалът на хълма Бабий Яр, издигнат в памет на убитите на това място от нацистите около сто хиляди евреи от Киев през Втората световна война, беше със свастика. Аргументирайки се с подобни примери, военнослужещият от израелската армия Цви Ариели основа в Киев еврейска група за самоотбрана. Но той, според Би Би Си, отхвърля идеята, че Украйна е обхваната от антисемитизъм. „Може хората да се придържат към полярни възгледи, но не бива да се нарича бялото черно, както греши пропагандата на една съседна страна, натрапваща идеята за разгул на антисемитизма в Украйна”, твърди Ариели.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.