Евро 2020: 32 000 британски лири са събрани за онлайн тормоз

 

Джоел Хю от Южен Уелс набира повече от 32 000 британски лири за германско момиченце, подложено на онлайн тормоз след като било заснето да плаче заради загубата на Германия от Англия, съобщава СкайНюз. Снимката с плачещото дете набира популярност след завършването на мача.

Малко след това бившият футболист Стан Колимор споделя скрийншот, който показва как малцинство потребители на Туитър са подложили на подигравки и обиди малкото момиче във връзка с произхода му и нацисткото минало на Германия.

Бизнесменът Джоел Хю казва пред СкайНюз, че първоначално решил да набере 500 лири, за да покаже, че не всички британци реагират по този начин. Хю се опитал да се свърже със семейството на детето, но нямал успех. Организацията JustGiving, чрез която се събират даренията, впоследствие се заела с издирването. Планът е да се обсъди даването на събраната сума за благотворителност във връзка с посланието на кампанията.

Хю споделя следното: „Видях туита от Стан Колимор, както и излязлата извън контрол злост, насочена към образа на малкото момиченце. Подобно неподправено зложелателство показва не само проблема с онлайн тормоза, но и с ксенофобията. Всичко това поставя въпроса докъде е стигнала Великобритания в момента и как е възприемана от света. Исках да опитам да направя нещо във връзка с всичко това, колкото и малко да бъде то.“

Според бизнесмена с няколкостотин лири е нямало да може да открие семейството на момичето, а и е наясно, че членовете му може би искат да бъдат оставени намира. Но набраната голяма сума ще улесни свързването с тях, за да се реши как да се използват събраните средства.

Хю заявява, че самият той е бил подложен на онлайн тормоз след като стартирал кампанията и изразява надеждата си парите скоро да бъдат дадени за благотворителност и борба с вербалното насилие и словото на омраза.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.