Eвродепутатът Радан Кънев иска намеса от ЕС заради малкото ваксинирани у нас

Общата поръчка на ваксини, въпреки началното забавяне, е безспорен успех. Днес ЕС е с най-високи нива на ваксинация при най-добри цени и максимални гаранции за безопасност в световен мащаб. Но изчерпва ли това възможностите на Съюза да влияе на здравната политика? Моят отговор  е категорично не. Нужно е много повече. Защото принципът на субсидиарност допуска, но и изисква намесата тогава, когато отделна държава не се справя с кризата и застрашава здравето и живота на своите граждани, а през отворените ни граници – на всички европейци“, е позицията на евродепутата Радан Кънев.. Сайтът clubz предава обстойно речта му пред Европейския парламент в дебата за европейската здравна политика

„Постоянната предизборна кампания превръща българските политици в заложници на популизъм. Основната политическа тема е докъде се простират компетенциите на националната държава и откъде започват тези на ЕС. И дали принципът на субсидиарност допуска европейските институции да се ангажират с проблеми на здравеопазването в отделни държави членки“, заявява още Кънев.

Второ правителство и трети парламент се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната пропаганда, която ни доведе до позорния резултат от около 20 на сто ваксинирани при средно 70% за ЕС, в провеждането на политики, които да насърчат ваксинацията и които да защитят гражданите. Провалят се, защото политическата криза и постоянната предизборна кампания ги превръщат в заложници на страхлив популизъм“, казва евродепутатът.

Жертви на този провал не са политиците, а възрастните, болните, слабите, малкият и среден бизнес, самонаетите лица, тези, които са се ваксинирали, за да защитят другите, но днес из затварят бизнеса, децата, пак заплашени от дистанционно обучение.

„Така че отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани“, завърши българският представител.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.