Заради кризата в Перник евродепутати искат пълен преглед от ЕК: достъпът до питейна вода е гарантирано право на гражданите на Европейския съюз!

Евродепутати настояват Европейската комисия да даде отговори за водната криза в Перник. Това става ясно от внесените въпроси с искане за устни отговори от представители на различни парламентарни групи. Документът е внесен в понеделник, а крайният срок за отговор от страна на Комисията е през април, предаде БНР.

Евродепутатите, сред които единственият българин е Радан Кънев, искат обяснение от Европейската комисия дали е готова да предприеме пълен преглед на ситуацията в Перник, дали може да гарантира правилното разходване на европейски средства и готова ли е да сезира европейската прокуратура, ако се установят нарушения.

 

„През последните години бяха инвестирани стотици милиони евро, включително значителни средства от европейски фондове, в инфраструктурата на България за водоснабдяване. През 2019 г. почти 130 000 български граждани нямаха достъп до питейна вода по време на коледните празници и бяха подложени на воден режим, който става все по-строг, и без да има изгледи за разрешаване на кризата. Те са изправени пред непосредствени рискове за здравето и дългосрочни икономически заплахи“, пишат евродепутатите.

Те подчертават, че проблемът в Перник не е изолиран, както и че достъпът до питейна вода е гарантирано право на гражданите на Европейския съюз.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.