Евродепутатите настояват за признаване на престъпления срещу чернокожи, цветнокожи и роми

Няма място за расизъм и дискриминация в нашите общества, заявяват евродепутатите в резолюция по повод смъртта на Джордж Флойд в САЩ и последвалите я размирици. Те призоват ЕС да заеме категорична и решителна позиция срещу расизма, насилието и несправедливостта. Резолюцията бе приета с 493 гласа „за“. 104 „против“ и 67 „въздържал се“.

Парламентът осъжда смъртта на Джордж Флойд“ и подобни убийства другаде по света. Евродепутатите искат американските власти да се ангажират срещу структурния расизъм и неравенствата, критикуват полицейските действия срещу мирните тълпи от протестиращи и журналисти и заплахите на президента Доналд Тръмп да използва армията, както и неговата „подстрекателска риторика“.

ЕП подкрепя неотдавнашните масови протести в целия свят срещу расизма и дискриминацията и осъжда доктрината за превъзходство на бялата раса във всичките ѝ форми.

Същевременно депутатите осъждат случаите на плячкосване, палежи, вандализъм и разрушаване на обществена и частна собственост, причинени от някои демонстранти, склонни към насилие. Но несъразмерното използване на сила и расистките тенденции в правоприлагането трябва да бъдат винаги публично осъждани, където и да се наблюдават по света.

Използването на сила от правоприлагащите органи винаги трябва да бъде законосъобразно, съразмерно, да служи само като крайна мярка, изтъкват членовете на ЕП. Те настояват, че прекомерното използване на сила срещу множество хора противоречи на принципа на пропорционалност.

Случаите на полицейско насилие и злоупотреби не трябва да остават безнаказани. Гражданите имат правото да записват сцени на полицейско насилие, което може да се използва като доказателство.

Текстът призовава ЕС и неговите държави членки да сложат край на расовото и етническото профилиране в наказателното правоприлагане, мерките за борба с тероризма и имиграционните проверки. Новите технологии в тази област трябва да бъдат проектирани и използвани по такъв начин, че не дискриминират расовите и етническите малцинства.

Полицията и правоприлагащите органи трябва да дават пример за антирасизъм и антидискриминация и трябва да засилят обучението в това отношение. Евродепутатите призовават за увеличаване на многообразието в рамките на полицейските сили.

Евроинституциите и страните от ЕС трябва официално да признаят несправедливостите и престъпленията срещу човечеството, извършени срещу чернокожи и цветнoкожи хора и роми. Робството е престъпление срещу човечеството.

Борбата с дискриминацията във всички области трябва да бъде приоритет на ЕС. Съветът трябва незабавно да приключи преговорите по хоризонталната директива относно недискриминацията, блокирана от държавите от ЕС от момента на предложението на Комисията през 2008 г.

Расистките и ксенофобски изказвания не попадат в обхвата на свободата на изразяване. Евродепутатите изразяват съжаление, че екстремистките и ксенофобските политически сили по цял свят все по-често си служат с изопачаване на историческите, статистическите и научните факти и използват символи и реторика, възпроизвеждащи аспекти на тоталитарната пропаганда, включително расизъм, антисемитизъм и омраза към малцинствата.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.