Еврокомисари изразяват дълбока тъга за най-голямата трагедия в Средиземно море

Споделете статията:

Еврокомисарите по външната политика Федерика Могерини, по разширяването Йоханес Хан, по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос изразяват дълбока тъга от гибелта на над 100 души при инцидента в морето край Либия.

„Това е ужасяващо напомняне за риска, пред който са изправени онези, които предприемат опасни пътувания в Европа”, се казва в изявлението. В него се подчертава, че гарантирането на адекватни издирвателни и спасителни операции, както и осигуряването на безопасни и достойни алтернативи на опасното прекосяване на морето към ЕС под формата на разселване и доброволно завръщане извън Либия са основни моменти за превенция на по-нататъшни трагични случаи и задействането им трябва да се ускори.

„Настоящата либийска система за управление на нелегалната миграция и произволното задържане на бежанци и мигранти трябва да спре, а самата тя да се приведе в пълно съответствие с международните стандарти“, се казва в изявлението.

Либийските спасителни служби са намерили 62 тела на мигранти след потъването вчера на плавателен съд със стотици хора в морето край либийския град Хомс, на 120 км западно от Триполи.

„Групи от либийския Червен полумесец успяха да извадят от водата 62 тела на мигранти“, каза представител на Червения полумесец. На 145 души е била оказана помощ след корабокрушението вчера, а 110 се водят изчезнали, съобщи Международната организация по миграцията.

Висш представител на ООН нарече вчерашното корабокрушение най-голямата трагедия в Средиземно море за тази година.

Либийските власти днес прехвърлиха въпреки възраженията на ООН десетки спасени мигранти в център за задържане близо до Триполи, който бе улучен при въздушно нападение по-рано този месец.

Според либийската Агенция за борба с нелегалната имиграция на плавателните съдове, потънали вчера край Хомс, е имало около 250 мигранти. Те са били от Еритрея, Египет, Судан и Либия, съобщава БНР.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.