Европарламентът настоява Венецуела да престане да преследва опозицията

Споделете статията:

Европейският парламент изрази в сряда „дълбоко безпокойство“ поради изострянето на икономическата и политическата нестабилност във Венецуела. В специална резолюция европарламентът настоя пред президента на страната Николас Мадуро да уважава върховенството на закона, съобщава Би Би Си.

Членовете на Европейския парламент упрекват Мадуро, че използва властовите си пълномощия, за да получи контрол над избирателните комисии и над Върховния съд, като по този начин блокира инициативите на опозицията. В резолюцията се отбелязва, че откакто преди пет месеца опозицията получи мнозинство в парламента на Венецуела, върховният съд е произнесъл 13 политически мотивирани решения в полза на правителството на Мадуро.

Например, през май съдът постановява, че декретът на президента за въвеждане на извънредно положение за срок от 60 дни съответства на конституцията. Този декрет дава на държавния глава извънредни пълномощия за борба с икономическата криза, в това число и правото да разпределя хранителни продукти и да усилва мерките за сигурност. По-рано депутатите в парламента гласуваха за отмяна на декрета, но Мадуро заявяви, че няма да се подчини на решенията на парламента.

Европейският парламент също така призовава за незабавно освобождаване на около 2 хиляди политически затворници, които са в затворите или се намират под домашен арест.

През последните дни в столицата Каракас и в няколко други града на Венецуела се провеждат многохилядни митинги в знак на протест срещу управлението на Мадуро. На този фон се съобщава, че с цел да преодолее острата продоволствена криза, правителството на Венецуела е взело решение да купи няколко хиляди тона хранителни стоки, които ще се разпределят между нуждаещите се с помощта на „обществени съвети“. Според изявления на министъра на храните, направени на митинг в столицата Каракас, по този начин ще бъдат разпределяни около 70% от закупените хранителни продукти.

През последните години Венецуела, един от най-големите производители на нефт в света, е обхваната от криза на остър дефицит на стоки от първа необходимост.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.