Европарламентът призова Комисията да въведе санкции срещу 32 руснаци по закона „Магнитски“

Споделете статията:

Европейският парламент призова Еврокомисията  да въведе санкции срещу 32 висши руски чиновници, които са смятани за причастни  към наказателното преследване на юриста на фонда „Hermitage Capital“ Сергей Магнитски, съобщава сайтът „Настоящее время“, който е съвместен проект на „Радио Свобода“ и радио „Гласът на Америка“. Призивът на Европарламента е следствие от неговата резолюция за борбата с корупцията, приета на 13 септември.

„За“ документа, в който се съдържа този призив, са гласували 578 евродепутати, 19 са били „против“,  а 68 са се „въздържали“. В призива се иска Европейската комисия да забрани на лицата, влизащи в т.нар. „списък Магнитски“ да влизат в страните членки на Европейския съюз, а техните активи, разположени на негова териотиря, да бъдат замразени.

„Законът Магнитски“ е документ, напечен по този начин в памет на починалия в московски следствен изолатор през 2009 г. юрист на фонда „Hermitage Capital“ Сергей Магнитски. Той разкри голяма схема за кражби на руски бюджетни пари, беше арестуван и почина в затвора поради съзнателно неоказване на медицинска помощ от страна на затворническата управа. Той беше на 36 и беше баща на две деца. Законът беше приет от Конгреса на САЩ в края на 2012 г. и след това беше разширяван, така че да може да действа не само срещу руски граждани. Той предвижда визови и икономически санкции по отношение на хора, които, според Вашингтон, са причастни към нарушения на правата на човека.

Списъкът от 32 лица беше одобрен от Европейския парламент още през 2014 и оттогава той нееднократно призовава Европейската комисия да въведе санкции срещу тези лица.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.