Европейската комисия внимателно следи ситуацията без да заема позиция дали правителството в София е прекрачило границата на допустимото

Всяка употреба от властите на сила срещу протестиращи трябва да е пропорционална на заплахата срещу органите на реда. Това заяви говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд на редовния брифинг днес в отговор на въпрос как ще коментира разгонването на протеста в София с последвалите арести на десетки хора, съобщи БНР.

След като припомни, че ЕС внимателно следи ситуацията и без да заема позиция дали правителството в София е прекрачило границата на допустимото, говорителят каза: „Мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава и ние подкрепяме правото на мирен протест. Всяка употреба на сила трябва винаги да се прилага пропорционално.“

Думите му, цитирани от „Ройтерс“, идват след едни от най-масовите протести в продължаващата два месеца вълна на недоволство от управляващите.

В четвъртък сутринта се оказа, че са арестувани и журналисти, както и хора, които твърдят, че са бити в полицейските участъци.

Над 60 души са задържани при сблъсъците между протестиращи и полицията, съобщи на брифинг тази нощ зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов

Български хелзинкски комитет (БХК) съобщи за постъпили съобщения от различни източници за това, че адвокати не са допускани до участници на днешния протест, задържани в няколко полицейски управления в София. На адвокатите е било казано, че задържаните всъщност не са задържани и че нямат нужда от адвокат. Подобни действия на органите на МВР са противозаконни. Конституцията и Законът за МВР гарантират безусловно правото на адвокатска защита на всички задържани от момента на тяхното задържане, независимо от основанията за това. Българският Закон за МВР гарантира на всички задържани право на незабавно обжалване на законността на задържането пред районния съд и задължение на съда да се произнесе незабавно по жалбите. Тези права на задържаните не могат да се упражнят без ефективен достъп до адвокатска защита.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.