Европейската народна партия трябва да преразгледа членството на Фидес

Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия бе запитан какво смята да прави с Фидес, една от членките й и управляваща партия в Унгария, съобщи Хюман Райтс Уоч.

По време на управлението на министър председателя Виктор Орбан, правителството на Фидес многократно е заплашвало върховенството на закона. Тази година тези атаки се усилиха със закона за затваряне на Централния европейски университет, реномирана академична институция, с друг за ограничаване на работата на организациите финансирани с чуждестранни капитали, вдъхновен от подобен руски закон, както и третият закон, който засилва злоупотребяващия граничен режим за търсещите убежище.

Освен това членството на Фидес в Европейската народна партия е помогнало на Унгария да не приеме и последва редица конструктивни действия на Европейския съюз, като е блокирала резолюции в парламента целящи да се справят със сериозните поводи за загриженост по отношение на човешките права и върховенството на закона. Това е допуснато, въпреки че действията на правителството нарушават не само европейските ценности, но и тези на самата Народна партия. Те включват съблюдаване на човешките права и окуражаване на активно гражданско общество.

Отговорът на Вебер не е еднозначен. От една страна той признава основанията за загриженост, но от друга напомня, че унгарското правителство е взело предвид препоръките на Европейската комисия за определени закони идентифицирани като проблематични, включително промените на конституцията.

В най-добрия случай това е половин истина, а в най-лошия умишлено замазване на истината. Всъщност Фидес е създала илюзията, че обръща внимание на изразената загриженост, но прави само козметични промени, които не се справят с основния проблем. Например, когато ЕС оказа натиск над Унгария заради решението й да снижи пенсионната възраст за съдиите и да пенсионира всички по-възрастни от новата възрастова граница, правителството преразгледа решението си, но едва след като бе назначило на ключови позиции нови, по-лоялни съдии.

Докато Вебер не показва охота да критикува Фидес, той с радост размахва пръст на управляващата партия в Полша заради лошата комуникация между ЕС и полското правителство. Това не е изненадваща позиция, тъй като тази партия не е член на ЕНП.

Отказът на Вебер да критикува активно Фидес също така пренебрегва факта, че притеснителното негативно развитие на човешките права в Полша отчасти е следствие и на провала на ЕС да действа по-активно по отношение на Унгария.

Като оставя Фидес да върви по пътя на авторитарността, без видими последствия от това, ЕС излъчва сигнала, че и останалите европейски държави могат да правят същото.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.