Европейски иск за изменение на климата поставя в центъра правата на децата

Увеличаващите се топлинни вълни, по-честите горски пожари и други крайни метеорологични феномени, предизвикани от промяната в климата, вече засягат децата в Европа, а правителствата не правят достатъчно за намаляване на вредните емисии и предотвратяването на катастрофалното поражение върху правата на децата в бъдеще. Това е основанието за дело, което четири португалски деца и двама възрастни завеждат срещу 33 правителства в Европейския съд по правата на човека, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Съдебният процес е в ранен етап и все още не е взето решение за допустимостта му. Но Съдът реши да го подложи на бързо разглеждане предвид „важността и спешността на основанието му” и през февруари отхвърли молбата от 33-те правителства то да се преосмисли.

Според изследване на Европейската комисия в последните години топлинните вълни, сушата и горските пожари са се увеличили в Европа и вероятно положението ще се влошава, особено в южната част на континента. ХРУ документира колко недостатъчни са действията на правителствата във връзка с обезлесяването и как климатичните промени вече засягат правата на децата. В Бразилия горските пожари вследствие на незаконното изсичане на гори допринася за климатичните промени и трови въздуха, поради което стотици деца са хоспитализирани с дихателни заболявания. В Канада правителството не е направило почти нищо, за да се справи с недостига на храна и здравословните проблеми сред туземните деца, предизвикани от пресъхването на естествените хранителни източници, до голяма степен свързано с климатичните промени. В САЩ увеличаването на температурите води до нарастването на броя на преждевременно родените деца.

Португалските жалбоподатели, на възраст между 8 и 21 години, твърдят, че топлинните вълни и горските пожари засягат правото им на живот и нарушават физическото и умственото им добруване, а причината за това е неспособността на правителствата осезаемо да намалят въглеродните емисии. Според вносителите на иска те са жертви на дискриминация, тъй като им предстоят повече години живот и следователно ще изпитат най-лошите прояви на климатичните промени. Жалбоподателите са част от по-голямо младежко движение на активисти, които прибягват до улични протести, онлайн активизъм и завеждане на дела, за да предизвикат бездействието на правителствата във връзка с климатичните промени.

Понастоящем обвинените правителства – всички европейски държави, както и Норвегия, Русия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания – имат срок до 27 март да внесат отговора си. Искът обещава да подложи на обстоен анализ задълженията на правителствата за бързо намаляване на вредните емисии и да ги накара да покажат как защитават правата на децата от най-лошите климатични поражения.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.