Европейският културен парламент и 300 културни дейци от Русия протестират срещу ареста на режисьора Серебренников

Споделете статията:

Членовете на Европейския културен парламент са изпратили обръщение до Генералния прокурор на Русия Юрий Чайка и до правителството на Русия с искане да бъдат отеглени обвиненията към известния руски театрален и кино режисьор Кирил Серебренников. За това съобщава сайтът на Радио „Свобода“.

Авторите на призива призовават руските власти да вземат необходимите мерки, за да не стане художественият ръководител на „Гогол център“ „жертва на политически мотивирана съдебна грешка“.

Кирил Серебренников е обвинен в крупно мошеничество. Според следствието, той е организирал кражбата на 68 милиона рубли, които са били предназначени за театралната трупа „Седма студия“. Във вторник стана известно, че в разследването на „делото Серебренников“ е включена и Службата за защита на конституцията и борба с тероризма на руската Федерална служба за сигурност.

Сега режисьорът се намира под домашен арест. Той отрича обвиненията, нарича ги „абсурдни“. Много руски и световни дейци на културата настояват Серебренников да бъде незабавно освободен.

Акция в защита на знаменития културен деец, са предприели и голямо число млади руски режисьори, актьори, художници, продуценти, драматурзи, музиканти и критици. Те, на брой повече от 300 души, са подписали открито писмо с искане да бъде прекратено делото срещу Серебренников и другите обвиняеми. В писмото си подписалите твърдят, че делото е политически мотивирано, а действията на Следствения комитет на Русия окачествяват като „демонстрация на сила“.

Мнозина културни дейци в Русия и по света твърдят, че делото срещу режисьора, чиито авангардни театрални постановки и филми очевидно не се нравят на Кремъл, представлява – за пръв път от десетилетия – връщане  на държавната политика по отношение на културата и изкуството към моделите от сталинските времена.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.