Европейският парламент иска забранителни мерки срещу расизма, ксенофобията и банализиране на истината за Холокост

Европейският парламент е обезпокоен от нарастващата нормализация на фашизма, расизма и ксенофобията и призовава държавите – членки на ЕС, да забранят неофашистките и неонацистките групи, съобщава Дневник. Изданието се позовава на пресслужбата на институцията.

В приетата резолюция с 355 гласа „за“ срещу 90 „против“ и 39 „въздържал се“ евродепутатите осъждат отсъствието на сериозни действия срещу неофашистките и неонацистките групи, което става причина за настоящото разрастване на ксенофобията в Европа. В текста се споменават нападенията, довели до смъртта на 77 души в Норвегия през 2011 г., убийството на члена на британския парламент Джо Кокс през 2016 г. и неотдавнашната атака на фашистки отряди в Италия срещу евродепутата Елеонора Форенца.

Евродепутатите твърдят, че безнаказаността по отношение действията на неофашистките и неонацистките групи в някои държави членки е сред причините, които обясняват обезпокоителното нарастване на актовете на насилие. Те засягат цялото общество и са насочени към конкретни малцинствени групи, като например чернокожи европейци/хора от африкански произход, евреи, мюсюлмани, роми, граждани на трети държави, ЛГБТИ и хора с увреждания.

Те призовават за създаването на звена в полицията за борба с престъпленията от омраза. Така се гарантира, че тези престъпления ще бъдат разследвани и преследвани по съдебен ред. Евродепутатите също настоятелно призовават националните власти „ефективно да забранят неофашистките и неонацистките групи, както и всяка друга фондация или асоциация, която възхвалява и величае нацизма и фашизма“.

Разтревожен от сведенията за тайни договорености в някои държави членки между политически лидери, политически партии и правоприлагащи органи с неофашисти и неонацисти, парламентът призовава държавите членки „решително да осъдят и санкционират“ престъпленията, предизвикани от омраза, словото на омразата и търсенето на изкупителни жертви от страна на политици и държавни служители, тъй като тези актове пряко превръщат престъпленията в нормално явление.

Необходими са също така мерки за противодействие на разпространението на расизма, фашизма и ксенофобията в интернет в сътрудничество с дружествата в областта на социалните медии.

Резолюцията призовава държавите членки и националните спортни федерации, по-специално футболните клубове, да противодействат на расизма, фашизма и ксенофобията по стадионите и в спортната среда, като осъдят и санкционират отговорните лица. За целта е необходимо да се насърчават положителните образователни дейности, насочени към младите почитатели, в сътрудничество с училищата и съответните организации на гражданското общество.

Призовават се държавите – членки на ЕС ,да въведат национални „програми за напускане“, които да помагат на отделните лица да напускат неофашистките и неонацистките групи. Евродепутатите подчертават важната роля на образованието за увеличаване на историческите познанията при младите и настояват за категоричното осъждане на фашистките престъпления в миналото.

Евродепутатите настояват истината за холокоста да не бъде банализирана

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.