Европейският съд по правата на човека: правителството да осигури дом за 16 роми от Войводиново намиращи се в крайно мизерни условия

Споделете статията:

Европейският съд по правата на човека в Страсбург определи привременни мерки на българското правителство за 16 роми от пловдивското село Войводиново, повечето от които деца. Те бяха прогонени от домовете си, след като братята Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов на 6-и януари тази година. 16-имата са част от общо 55 жители на Войводиново, жалбоподатели по делото „Пакетови“ и други срещу България, съобщава БНР.

Съдът определя българското правителство да предприеме необходимото за алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че децата няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки и унизителни.

Кабинетът трябва да предприеме мерки за разглеждане на техните молби за общински жилища, които са подадени в средата на февруари до кмета на община  Марица, но отговор не е получен, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика. Съдът изисква да бъде информиран по най-бърз начин за предприетите действия.

По отношение на останалите 39 жалбоподатели Европейският съд не указва привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското правителство. Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.

Председателят на БХК Красимир Кънев заяви пред Радио Пловдив, че привременните мерки са задължителни, а срокът за изпълнението им е незабавен.

Привременните мерки не са крайно решение по делото, а се определят, за да не се продължава някаква ситуация, която евентуално да доведе до осъждане на България, обясни Кънев.

Съдът казва: Прекратете това нарушение, за да не продължава тази ситуация.

Кънев посочи, че изобщо не е обичайно Европейският съд да разпорежда привременни мерки. По дела с такъв предмет навярно съдът ще излезе с привременни мерки на 10 хиляди случая веднъж.

Председателят на Българския хелзинкски комитет припомни, че подобна е била ситуацията с цигани от кв. „Баталова воденица“ в София. Те са били пред прогонване от квартала, но съдът е дал привременни мерки това да не се допуска.

През 2012 година съдът реши това дело в полза на жалбоподателите. То е от делата под усилено наблюдение от комитета на министрите и то още не се смята за изпълнено, заяви Кънев.

Що се отнася до жалбата на 16-имата жители на Войводиново, той заяви, че те са сред най-уязвимите, затова Европейският съд е определил за тях привременни мерки:

„Те живеят в едни крайно мизерни условия в момента, гетото на гетото на квартал „Столипиново“ – ул. Крайречна.

Примерно едно от тия семейства е от осем членове с шест деца, а жената е бременна със седмо и всеки момент се очаква да роди. Всички те живеят в една стая – десетина квадратни метра стаичка. С външна тоалетна, която се ползва от още 30 други жители на това кварталче. С една външна чешма, която се пуска и се спира с клещи“.

Кънев разказа и за друго семейство с бебе, родено през юни миналата година, което в момента е в болницата в Пловдив с бронхопневмония:

„Община Марица твърди, че няма никакви общински жилища. Затова не е разгледала и жалбите на хората от Войводиново“, каза още Красимир Кънев. Той обясни също, че предмет на делото в Страсбург всъщност е прогонването на хората от Войводиново, преди да им са осигурени жилища, където да се настанят.

Очакваме до година делото да приключи с решение, заяви Красимир Кънев и допълни, че обезщетението ще го плащаме всички ние.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.