Евроскептичният Найджъл Фарадж успешно разрушава двупартийния модел, сочи анкета на „Обзървър“

Новата партия на Найджъл Фарадж „Брекзит“ се радва на подкрепата на два пъти повече гласоподаватели, отколкото двете основни британски партии – Консервативната и Лейбъристката – взети заедно преди европейските избори на 23 май, показва последното проучване на общественото мнение.

Анкетата на центъра Opinium, поръчана от „Обзървър“, показва, че партията „Брекзит“ е на път да спечели 34% от гласовете. Лейбъристката партия е 2-ра с 21 на сто, проевропейската Либералдемократическа партия е трета с 12%, а Консервативната партия е едва на четвърто място с 11% подкрепа.

Не по-малко тревожни са данните за управляващите консерватори и при отговора на въпроса сред анкетираните какви са техните намерения за гласуване на следващите общи избори.

28% са посочили лейбъристите, а 22 – консерваторите, но партията „Брекзит“ изостава само с 1 процент от тях. Найджъл Фарадж основа партията през април с цел да накаже политическия елит, който обвинява в предателство към гласувалите за Брекзит.

Премиерът Тереза Мей води преговори с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин в опит да постигне сделка за Брекзит, която да бъде одобрена в парламента. След като стана ясно обаче, че такава сделка едва ли ще бъде постигната преди 23 май, по закон Великобритания трябва да вземе участие в изборите за Европейски парламент.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС до 31 октомври.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.