Европейският парламент : В някои държави- членки паметници, възхваляващи тоталитарните режими изкривяват истината за тези режими

Предвид изявлението от 22 август 2019 г. на първия заместник-председател на Комисията г-н Тимерманс и члена на Комисията г-жа Йоурова в навечерието на Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, Европейският парламент прие изкючително важна Резолюция за значението на европейската историческа памет за бъдещето на Европа.

В нея се настоява за необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните режими.

Макар престъпленията на нацисткия режим да получиха оценка и наказание на Нюрнбергския процес, все още съществува спешна необходимост да се повишава осведомеността, да се дават морални оценки и да се правят правни проучвания за престъпленията на сталинизма и други диктатури, се казва още в Резолюцията.

В този важен документ ЕП настоява да бъдат поддържани живи спомените за трагичното минало на Европа, за да бъдат почетени жертвите, да бъдат осъдени извършителите и да бъдат положени основите за помирение, основано върху истината и историческата памет.

Нацисткият и комунистическият режим извършиха масови убийства, геноцид и депортирания и причиниха човешки жертви и свобода през 20 век в мащаб, невиждан в човечеството до този момент, и припомня Холокоста – ужасяващото престъпление, извършено от нацисткия режим; осъжда възможно най-остро актовете на агресия, престъпленията срещу човечеството и масовите нарушения на правата на човека, извършени от нацистките, комунистическите и други тоталитарни режими. Ето защо
ЕП  изразява дълбокото си уважение към всяка жертва на тези тоталитарни режими и призовава всички институции и участници от ЕС да направят всичко възможно, за да гарантират, че ужасните тоталитарни престъпления и системните тежки нарушения на правата на човека се помнят.

Гласували – „за“ – 535 евродепутати

Гласували – „против“ – 66

„Въздържали се“ –  53

В дебатите взе участие и българският евродепутат Андрей Ковачев.
Той е сред инициаторите на резолюцията

Пълният текст може да се прочете тук:

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.