Фасадите на всички общински имоти, пръснати из Пловдив са заляти със стихове

На 35 места в Града под тепетата вече са разлепени стиховете на 16 съвременни български творци. Маргиналия писа за полицейската намеса преди две седмици, попречили  на проекта „Манускрипта 39“ да стартира. На знаменателна дата 10 ноември авангардното събитие стана факт.

 

 

Идеята на куратора Борис Роканов предвиждаше пловдивчани да стъпват по поезия, съчинена от 16 родни поети още от сутринта на 16 октомври. Четири огромни хартиени къса, тежащи над 3 тона трябваше да бъдат закрепени за земята на Главната с помощта на 2 тона лепило, а общата дължина на хоризонталната стихосбирка щеше да е 5 км.

Както Маргиналия съобщи, ден преди поставянето на лентите проектът бе спрян със заповед на заместник-кмета по обществен ред Йордан Ставрев.

 

Няколко дни по-късно на среща между Кирил Велчев, Йордан Ставрев и Борис Роканов, след дълго обсъждане на варианти, се решава поезията на „Манускрипта 39“ да се пръсне из различни фасади в целия град. След знаковото събрание, съдбата на петте километра творчество става ясна, а днес книжните ленти с вдъхновения са вече на местата си.

Пред Маргиналия поетът куратор Борис Роканов каза: „На 10-ти ноември, фасадите на всички общински имоти, пръснати из целия Пловдив, бяха заляти със стихове. Лепило се ля като кръв по пловдивските улици, дори жителите в Столипиново, Шекера и Аджи Асан маала се блъскаха в стихове и се обливаха в поезия и естествено цялата стихотворна ванхалия си дойде на мястото“.

В район „Централен“ има 6 локации, на които пловдивчани да се радват. В „Източен“, „Южен“ и „Тракия“ – по пет, в „Западен“ и „Северен“ – по четири. Залепени четиристишия има и на пет общински къщи – на „Весела“ 23, „Захари Стоянов“ 82, „Иван Вазов“ 39, „Мортагон“ 1а и „Стойчо Мошанов“ 15.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.