Фейсбук уволнява служител, който протестира срещу бездействието спрямо постовете на Тръмп

Споделете статията:

Компанията Фейсбук уволни служител, който е отправил критика срещу решението на изпълнителния директор, Марк Зукърбърг към Тръмп този месец. Служителят цитира туита му, предизвикал мълчанието на колегата му по въпроса, съобщава Ройтерс.

Брандън Дейл, инженер на потребителския интерфейс в Сиатъл, написа в Туитър, че е бил освободен, защото открито е смъмрил колега, който е отказал да включи изявление в подкрепа на движението „Black Lives Matter” в документите, които е публикувал. Дейл изпраща туита си ден след като се присъединява към десетките служители, включително шестима други интерфейс инженери от екипа му, които напускат бюрата си и туитват възражения срещу реакцията на Зукърбърг към постовете на Тръмп. Това е рядка форма на протест сред работещите в социалната медия.

„Преднамереното въздържане от изявление вече е политически акт”, написва Дейл в туит, изпратен на 02.06. На 12.06 той заявява, че стои зад това, което е написал. Фейсбук потвърждава характеристиката на уволнението на Дейл, но отказва да осигури допълнителна информация. По време на протестните действия от страна на служителите, компанията е казала, че никой участвал служител в тях няма да бъде наказан.

Дейл не отговаря на молбата за коментар.

Постовете на Тръмп, които предизвикват реакцията на екипа, включват натоварената с расистки подтекст фраза, „когато плячкосването започва, идва ред и на стрелбата” във връзка с демонстрациите срещу расизма и полицейската бруталност след смъртта на Джордж Флойд.

Туитър слага предупредителен надпис към този пост с обяснението, че той прославя насилието. Фейсбук решава да остави поста без коментар.

Зукърбърг защитава решението си на напрегната среща със служителите си през изминалата седмица. По време на нея Дейл туитва, че било „кристално ясно, че в този ден ръководството не застава с нас.”

Дейл изразява несъгласието си през изминалата седмица и по друг повод, когато Фейсбук и Туитър не предприемат действия срещу пост на Тръмп, който съдържа несъстоятелна теория на конспирацията, свързана с Мартин Гугино, 75-годишен протестиращ, който е бил критично ранен от полицията в Бъфало, Ню Йорк.

„Нападките на Тръмп срещу Мартин Гугино са отвратителни и в открито нарушение на правилата на Фейсбук срещу тормоза. Отново е крайно разочароващо, че ние (и Туитър) не ги премахнахме,” казва Дейл.

Вътрешното несъгласие често се окуражава сред техническите гиганти в Силиконовата долина, но компаниите са обвинявани, че наказват служители, които организират протести и публично заявяват възраженията си. Миналата година Гугъл Алфабет е уволнила най-малко петима активисти, а Амазон е освободила критици на условията на складовете й по време на пандемията от Ковид-19. Но и двете компании отричат да са освобождавали служители, които са изразили открито позицията си по някой въпрос.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.