“Фейсбук” влиза в битка с антиваксърите

Фейсбук заяви, че планира да премахва публикации с неверни твърдения, свързани с ваксините, включително и много популярните в някои среди твърдения, че ваксините причиняват аутизъм или че е по-безопасно човек да се зарази с коронавирус, отколкото да получи ваксина, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

През последната година заедно с развитието на пандемията социалната мрежа все повече променя политиките си за съдържание.  През октомври бе забранено на хора и компании да купуват реклама, която включва невярна или подвеждаща информация за ваксините. През декември Фейсбук заяви, че ще премахне публикации с твърдения, които са били развенчани от Световната здравна организация или правителствени агенции.

Вчера е направена още една стъпка, насочена срещу неплатени публикации и по-специално към страници и групи във Фейкбук. Вместо да се насочва само към дезинформация около ваксините срещу Covid-19, актуализацията включва и неверни твърдения за всички ваксини. “Фейсбук” съобщи, че се е консултирал със Световната здравна организация и други водещи здравни институти, за да определи списък с неверни или подвеждащи твърдения около Covid-19 и ваксините като цяло.

„Изграждането на доверие и увереност в тези ваксини са от решаващо значение, затова стартираме най-голямата световна кампания, за да помогнем на обществените здравни организации да споделят точна информация за ваксините срещу Covid-19 и да насърчават хората да се ваксинират, когато ваксините станат достъпни за тях“, каза Канг-Син  Джин, ръководител на здравния отдел във “Фейсбук” във фирмения блог.

Компанията заяви, че промените са в отговор на скорошно решение на Надзорния съвет на “Фейсбук”, независим орган, който преглежда решенията, взети от екипа за политиката на компанията, и решава дали те са справедливи. В едно решение бордът заяви, че платформата трябва да създаде нов стандарт за борба срещу дезинформацията, свързана със здравето, тъй като настоящите правила са „неприемливо неясни“.

“Фейсбук” също така обяви, че ще даде 120 милиона долара за рекламни кредити на здравните министерства, неправителствените организации и агенциите на ООН за подпомагане в разпространението на надеждни сведения за ваксините срещу  Covid-19 и превантивна здравна информация.  Тъй като ваксинационните центрове стават все повече, платформата съобщи и че ще помога за насочването на  хората към местата, където могат да получат ваксината.

В личен план Марк Зукърбърг също се зарече да „изкорени всички болести“, обещавайки милиарди за борба с вируси и други болести.

Макар и в не малко случай основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук да е действал активно срещу дезинформацията, свързана с коронавируса,  Зукърбърг е същевременно твърд привърженик на свободата на словото в социалната мрежа, поради което рядко е проявявал склонност да възпира повечето фалшиви новини, дори когато те са потенциално опасни.  Изключение досега правеше политиката на социалната мрежа да не толерира изявления, които биха могли да доведат до „незабавна, пряка физическа вреда“ на хора в платформата или извън нея. Заради тази позиция “Фейсбук” отнесе много критики,  включително за това, че позволи на президента Тръмп да остане на платформата след щурма на Капитолия от 6 януари.

В продължение на години защитниците на общественото здраве и външни критици оспорват отказа на “Фейсбук” да премахва неверни или подвеждащи твърдения за ваксините. Това доведе до нарастване на фалшивата  информация за ваксините, често от хора или групи, които разпространяват и друга вредна дезинформация в сайта.  Дори когато се опитваше да актуализира политиките си, компанията често оставяше вратички, използвани от разпространителите на дезинформация.

Сега “Фейсбук” обяви, че така ще промени и инструментите си за търсене , че да популяризира релевантна, авторитетна информация, свързана с коронавируса и ваксините, като същевременно затруднява достъпа до акаунти, които обезкуражават хората да се ваксинират.

 

 

 

 

 

 

източник 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.