Фермери са изправени пред евикции от защитените гори в Кот д’Ивоар

Кот д’Ивоар, в борба срещу ширещото се и бързо напредващо обезлесяване, започва да следва амбициозен план да си върне и съживи горите. Но, докато се е заело със защитата на национален ресурс, правителството трябва да внимава да не погазва правата на хиляди дребни земеделци, които са изправени пред евикция, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Кот д’Ивоар е загубил 38 процента от горите си, като през 1900 г. те са били 50 процента от територията на страната, а през 2015 г. спадат до 12 процента. До голяма степен обезлесяването се дължи на какаовата индустрия на Кот д’Ивоар – най-голямата в света – като според правителството между 30 и 40 процента от какаото идва от защитени гори. Повечето какао се произвежда от дребни земеделци, които получават малка част от печалбите от реколтата.

През юни 2018 г. Кот д’Ивоар публикува нова лесовъдна политика, която ще превърне голяма част от унищожените защитени гори в агро-гори, като мултинационални компании – най-вече от печелившата глобална шоколадова индустрия – ще бъдат отговорни за развитието на устойчиви методи за добив на какао в агро-горите. За останалите гори Министерството на водата и горите предлага стриктно да следва отдавна пренебрегваните закони, които забраняват обработването и окупирането на защитени гори и национални паркове.

Прилагането на нова лесовъдна политика вероятно ще доведе до отчуждаването на хиляди дребни производители на какао. Около 1.5 до 2.0 милиона фермери, които живеят в защитени гори и национални паркове в Кот д’Ивоар и съседна Гана. Една от защитените гори, например, където живеят хиляди хора, е получила уведомление за операция по отчуждаване планирана за юли.

Минали евикционни операции в Кот д’Ивоар са оставили семействата на фермерите без подходящ подслон, храна и образование, като са документирани изнудване, корупция и физически злоупотреби от представители на правителството, извършващи отчуждаванията. В писмо от октомври 2017 г. във връзка създаването на агро-гори, ХРУ предупреди, че големи земеделски компании често не успяват да защитят правата на дребните фермери, особено когато националните регулации са неясни или не се прилагат.

Правителството на Кот д’Ивоар е право да иска да защитава и да съживява горите си. Но то трябва да се увери, че отчуждаванията се прилагат само в краен случай, а фермерите получават навременно уведомление, компенсация за загуба на собственост и реколта, както и помощ за откриване на нова земя или нова прехрана. Мерките да се опазва околната среда, като опазването на защитените гори, трябва да се прилагат като се съблюдават правата на хората, които живеят в тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.