ФИФА глобява пет южноамерикански страни за хомофобия

Споделете статията:

Пет южноамерикански страния бяха глобени от Международната футболна федерация (ФИФА) за хомофобски скандирания на футболни мачове. Става въпрос за Аржентина, Чили, Мексико, Перу и Уругвай, съобщи британското издание PinkNews.

Скандиранията, които ФИФА квалифицира като “обидни и дискриминационни”, се случиха по време на квалификациите за световното първенство по футбол, което ще се проведе през 2018 г.

Глобата за Чили е най-голяма – 48 600 британски паунда (около 125 760 лева) за скандиранията от трибуните по време на четири мача. За другите страни глобите са по 27 750 паунда (близо 71 808 лева).

Хондурас също може да получи глоба, но за тази страна разследването не е приключено. ФИФА определи тамошния инцидент като “явно хомофобски скандирания” от привържениците на хондураския отбор.

От ФИФА казаха, че финансовите наказания сами по себе си няма да помогнат на футбола да се отърве от хомофобията. Поведението на някои групи фенове е “срещу същностните ценности на играта”, заяви Клаудио Сулсер, председател на дисциплинарната комисия на федерацията. “ФИФА и цялата футболна общност трябва да бъде проективна в образоването и вдъхновяването на послание за равество и уважение във всички нива на играта”, допълни той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.