Филипините: секретни полицейски бригади за убийства

Зад хилядите убийства във Филипините през последните месеци стоят секретни полицейски бригади. Това става ясно от репортаж на британския вестник „Гардиън“, публикуван рано тази сутрин. Откакто новият президент на страната Родриго Дутерте встъпи във власт на 1 юли и обяви война на дрогата и престъпността, поне 3600 души бяха убити. По данни от началото на септември, извършителите на около 2233 от тях, които се случват без съд и присъда и с изричната благословия на президента, са неизвестни. 1375 души са убити при явни полицейски акции. Операцията, в рамките на която се извършват убийствата, се нарича „Двуцевка“ (Double Barrel на английски).

Действията на Дутерте не предизвикваха особен обществен интерес до миналата седмица, когато той се похвали, като сравни себе си с Хитлер, а наркозависимите хора – с евреите, намерили смъртта си в Холокоста. Това стана след самопризнанията на човек, причинил убийства по поръчка на Дутерте по времето, когато той е бил кмет на град Давао. Според наемния убиец Дутерте е поръчвал смъртта на престъпници и на личните си опоненти и дори лично е причинил смъртта на служител от правосъдния отдел с автомат.

„Ние не сме лоши полицаи или лоши хора. Ние сме просто инструмент, просто ангели, на които Бог е дал талант, сещате се, да приберат тези лоши души обратно в рая и да ги очистят там“, споделя висш офицер от Филипинската национална полиция, обяснявайки ролята си в 87 убийства през последните 3 месеца. Той твърди, че не убива за удоволствие и не е маниакален убиец, а сравнява ролята си с тази на архангелите Михаил и Гавраил. Полицаят споделя, че ходи на църква и моли Бог да прости греховете му, както и че съжалява за извършваните убийства, но смята, че те са за доброто на филипинския народ.

Това е първият полицейски служител, който свидетелства, че извършваните убийства се случват с официална „благословия“. Интервюто на „Гардиън“ с него е взето в публичен дом във филипинската столица Манила, който, според служителя, е място, където той би могъл да остане анонимен.

Полицаят разказва, че е част от 10 новосформирани свръхсекретни полицейски групи за специални операции, всяка от тях със 16 членове. Всеки от тях има лидер, който разполага със специален код. Лидерите получават информация кого да убият чрез радиостанции. Техните основни цели са хора, за които се предполага, че употребяват наркотици или че са дилъри и престъпници. Убийствата се извършват предимно през нощта, като полицаите са облечени в черно и с качулки. Те настройват таймерите на часовниците си, като предвиждат една-две минути да изведат заподозрените от домовете им и да ги убият без свидетели.

Телата се изхвърлят в съседния град или под мостове, според анонимния полицейски служител, или главите на жертвите се омотават със самозалепващи се ленти, а до тялото им се оставят табели „наркобарон“ или „дилър“. Той смята, че с тези табели се помага на разследването и те са за доброто на убитите. От друга страна, полицаят признава, че така става лесно всеки да убие някого и да представи жертвата си за наркодилър, например.

Засега политиката на Рикардо Дутерте за борба с дрогата и престъпността получава високо обществено одобрение във Филипините. Според изследване от месец юли, 91% от гражданите на страната го подкрепят. Според „Гардиън“ Дутерте продължава практиките, които е прилагал, докато е бил кмет на град Давао, където също имаше отряди за убийства, разправящи се с наркодилъри, дребни престъпници и безнадзорни деца. Още през 2009 „Хюман райтс уоч“ предупреди в свой доклад, че тези престъпления остават безнаказани. Тогава Дутерте отрече съществуването на подобни отряди. Няма официално признаване на съществуването им и днес.

Във Филипините човешките права важат само за „добрите“, смята Хито Гаскон, правозащитен адвокат и председател на Филипинската комисия за човешки права. Той признава, че не е учуден от разкритията на „Гардиън“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.