Филмът „Ново начало – себе си в другия“ тази вечер по БНТ

На 24 септември 2020 година в Културен център G8 в София се състоя премиера на документалния филм “Ново начало – себе си в другия”. Филмът представя без коментар всекидневието, емоциите и преживяванията на пет от стотиците неправителствени организации, които са посветили живота си на доброто и работят на първа линия от самото начало на кризата, породена от COVID-19. Това са Български червен кръст, Фондация “Светът на Мария” – София, Народно читалище “Развитие – 1869” – гр. Дряново, Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – Велико Търново и Сдружение “Граждански инициативи – Ловеч”.

Радостно е, че сред петте организации се нарежда и нашият ЦМЕДТ „Амалипе”, а регионалните ни образователни координатори Нели Николова и Валери Леков имаха честта първи да се насладят на филма.

Водещ на събитието бе Димитър Стоянович – историк и журналист, киносценарист и водещ на предаването „Култура.БГ” по БНТ.

След прожекцията бе представен режисьорът и сценарист на филма Николай Василев, който не само отговори на зададените му въпроси, но и провокира задушевен разговор с присъстващите за навременната помощ към възрастни хора, самотни родители, хора с увреждания, семейства в неравностойно положение, за действието и бездействието по време на пандемията, за страха от вируса и силата на гражданското общество.

Продуценти и инициатори за създаване на филма са Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Информационен портал на НПО в България, Платформа АГОРА, „WWF България“ и Български червен кръст. Продукцията е подкрепена от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа.

Телевизионната премиера на филма “Ново начало – себе си в другия” ще бъде на 27.09.2020 година, от 17.10 часа по БНТ.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.