Филми и разговори за феминизъм в клуб “Кръжок”

В дискусионния клуб Кръжок се говори за феминистко кино и литература. Целта на създателите е да се създаде безопасно пространство, в което да се обсъждат социално-икономическите неравенства в България и по света, пресеченостите на класа, пол, раса, сексуалност, как феминистките идеи се свързват с личния опит.

През различни жанрове – интервюта, коментари, в КРЪЖОК се говори за историята и актуалните измерения на женските борби и феминистките движения.

Венци е един от участниците. След дискусията за филма „Мъжкараната“той споделя: “Според мен всеки човек трябва да дойде на КРЪЖОК поне веднъж, да се освободи от предразсъдъците си и просто да си позволи да слуша и да се учи. Много гласове имат нужда от платформа и КРЪЖОК предоставя един модел, по който това може да се случи успешно, лесно и приятно.

Други приятели на организацията определят новото пространство за феминизъм като “освобождаващо” и “прогресивно”. “Свързването на всякакъв вид изкуство с темите за социална справедливост за мен е безценно”, казва Мани. Тя намира всяка сесия на КРЪЖОК за “уникална”, а обсъждането на идеи за “изключително полезно и разширяващо кръгозора”.

Срещите на клуба се провеждат всеки две седмици, като колективно се избира текст или филм, за да се обсъдят. По време на дискусиите участниците се учат взаимно, споделят знанията си и собствените си преживявания. От самото начало КРЪЖОК си сътрудничи с читалище “Бачо Киро” където се провеждат по-голямата част от събитията.

Организаторите ще се радват да се срещнат с още нови лица на бъдещите събития. Подробности за следващата дискусия може да се намери във Фейсбук на https://www.facebook.com/krazhok.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.