Филмовият център подкрепи филм за актьора Андрей Баташов

Споделете статията:

Националният филмов център финансира със 75 000 лева филм за актьора Андрей Баташов. Това стана ясно след редовната сесия на центъра, по време на която се определят печелившите проекти.

Решението идва близо четири години след смъртта на актьора, който изигра над 40 роли в киното и театъра и преподаваше в НАТФИЗ. В периода 2007-2009 година Баташов беше и депутат в 40-ото Народно събрание, избран от листата на НДСВ. Той почина през 2010 година, преди да навърши 45 години.

Проектът за филм, посветен на актьора, спечели най-голям брой точки в категорията „Дебют“ – общо 530. Негов сценарист е Велислава Дърева, режисьор е Антоний Цонев.

На второ място, с 504 точки, беше класиран проектът на младата ромска режисьорка Людмила Живкова „Весел е циганският живот“, който не получава държавна субсидия. Проектът е продуциран от Румяна Петкова, режисьор на филма „Гори, гори, огънче“. „Весел е циганският живот“ е замислен като разказ за ромската общност по време на Втората Световна война и за усилията на православните свещеници да спасят ромите от преследване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.